Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Nena Drašković, RCG ]

25. 04. 2022. 14:09   >>  14:33

BLAŽIĆ

Sudbina "ekonomskih zakona" u rukama poslanika

Iako se spekulisalo da takozvani ,,ekonomski zakoni” ne mogu biti na dnevnom redu Skupštine jer je predlagač Vlada koja više nema mandat, sagovornici Radija Crne Gore tvrde da nema nikakvog ograničenja da se 28. aprila na skupštinskom dnevnom redu nađu izmjene Zakona o akcizama , PDV-u, te privremenim mjerama za ograničavanje proizvoda.

"Vlada koja je nastavila sa radom, nakon pada Vlade, ona je u gotovo punom kapacitetu što se tiče ovlašćenja, ona samo ima jedno ustavno ograničenje, koje je jasno propisano članom 110 stav 3. Ustava, da Vlada kojoj je prestao mandat ne može raspuštiti Skupštinu, dakle sva ostala ovlašćenja Vlada ima, među kojima je i predlagač za zakone i druge propise", kazao je pravni ekspert Đorđije Blažić.

On dodaje i da je sad sudbina zakona u rukama poslanika.

"Skupština može da odluči o njima, a može i da odluči da ih uopšte sad ne stavlja na dnevni red, pa da čeka neku novu vladu koja će da se formira, pa će ona onda predložiti neke nove zakone", ističe Blažić.

Kako bi se izbjegle sve eventualne nedoumice, odnosno ulazilo u zonu pravnog osporavanja ekonomski stručnjak Predrag Drecun predlaže sljedeće.

"Ukoliko je zakon od značaja za sve građane, onda treba nekoliko poslanika, bilo bi dobro iz više partija, više klubova, da budu potpisnici odnosno formalni predlagači tog zakona i na taj način se izbjegnu politička nadvornjavanja i uđe se u zonu konstruktivnosti", tvrdi Drecun.

Smatra da to mogu da urade, jer kako kaže, dovoljno je da jedan poslanik predloži zakon, po Ustavu može da predloži zakon, i tako je, dodaje, problem riješen.

Poslanik Boris Mugoša najavio je da će na sjednici na Cetinju 28. aprila tražiti dopunu dnevnog reda sa predlogom zakona poslanika SD-a, kojima se omogućava korigovanje akzice, odnosno cijene goriva, a koji je podnijet u skupštinsku proceduru još više od dva mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније