Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

22. 04. 2022. 15:50 >> 15:59

ZA BOLJI STATUS

Penzioneri CG dogovorili zajedničko djelovanje

Svi penzioneri u Crnoj Gori dogovorili su zajedničko djelovanje u cilju poboljšanja statusa penzionera, navodi se u zajedničkom saopštenju.

To je dogovoreno na zajedničkom sastanku u Podgorici na kojem su učestvovali penzioneri iz opština sa sjevera Crne Gore na poziv penzionera iz Podgorice i Nikšića.

Penzioneri su na sastanku ocijenili da je njihov položaj, u cjelini gledano, nezadovoljavajući.

"Penzioneri sa najnižim primanjima su na ivici gladi i siromaštva. Dodatno se pogoršava materijalni položaj penzionera usljed stalnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica koje u zadnjih nekoliko mjeseci bilježe enormna povećanja, a čiji trend nije zaustavljen", navodi se u saopštenju penzionera.

Ukazali su i da penzioneri sa prosječnim primanjima koja ni sa zadnjim usklađivanjem od 2,12 odsto nijesu dostigla iznos od 300 eura, jedva preživljavaju.

"Ni o ostalim pitanjima od suštinskog značaja za penzionere kao što su zdravstvena zaštita, briga o starim, bolesnim i iznemoglim penzionerima i slično se ne vodi dovoljno računa. Stim u vezi u prvi plan se postavlja pitanje obaveza i odgovornosti rukovodstava penzionerskih organizacija u opštinama i na nivou Saveza", kazali su.

Penzioneri su naveli i da skoro bez izuzetaka, Udruženja penzionera koja se deklarišu kao legitimni penzionerski predstavnici, ne vode računa o potrebama i interesima svojih članova.

"Do neslućenih razmjera se zloupotrebljavaju pozicije i funkcije koje su stečene na sumnjiv, nestatutaran i nezakonit način. Osim toga u većem broju opštinskih udruženja prisutan je nerad i javašluk, a ono što je evidentno jeste da se pojedina rukovodstva jedino uspješno bave svojim interesima. Nekima od njih se primanja i apanaže kreću do 700 eura, a ako se uzmu u obzir i druge privilegije onda su ovi iznosi znatno veći", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu navedene ocjene, oko kojih, kako je saopšteno, nije bilo nesuglasica, jedinstveno je ocijenjeno da se postojeće stanje može promijeniti jedino zajedničkim djelovanjem svih penzionera jer samo dobrom organizacijom i jedinstvenim djelovanjem penzionera moguće su promjene od kojih će koristi imati svi penzioneri a ne samo pojedinci.

Na sastanku su, kako je saopšteno, razmatrana aktuelna pitanja njihovog materijalnog, socijalnog i opšte društvenog položaja u svjetlu ocjena o radu, negativnim pojavama i stanju u opštinskim organizacijama udruženja penzionera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније