Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

T.G.

21. 04. 2022. 18:58 >> 19:00

STIJOVIĆ PORUČIO

Počela isplata vaučera poljoprivrednicima

Isplata vaučera od dvesta eura poljoprivrednim proizvođačima je počela, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović. On je istakao da je u pojedinim opštinama isplata već krenula kao i da je u toku jučerašnjeg dana završena sva procedura.

"Nakon što sam potpisao odobrenje isplata je krenula i svi poljoprivredni registrovani proizvođači su imali pravo na vaučere. Isplaćuje se po dvesta eura a isplate će se vršiti preko matičnog broja registrovanim poljoprivrednim proizvođačima preko banke", istakao je Stijović.

On je kazao da je ova mjera kreirana sa namjerom da se registrovanim poljoprivrednim proizvođačima omogući jednokratna podrška radi obezbijeđivanja dijela neophodnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

"Dakle, nismo vodili računa da li su oni to već kupili ili će kupiti, već da na neki način svim poljoprivrednicima posebno onim manjim omogućimo i olakšamo da nabave sve što im je neophodno ili bar dio tih njihovih potreba sa jednokratnom podrškom. Mislim da je to po prvi put da se dešava", naveo je Stijović.

Kazao je da je velika zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača, ali da su i bili skeptični plašeći se aktuelne političke situacije da li će se uopšte desiti.

"Kao i sve što smo rekli u ministarstvu za sada smo ispunili tako i ovo u zavisnosti od banke u naredna dva tri dana svima biti isplaćeno", kazao je Stijović.

Istakao je da su osim ovih vaučera u toku i mnogi javni pozivi, jedan od njih je i poziv za dodjelu besplatnih plastenika, a cilj poziva je bio da se poveća što je više moguće proizvodnja domaćih proizvoda. 

"Organizovali smo javni poziv za besplatnu dodjelu plastenika za proizvodnju povrća u 2022 godini, a podrška se odnosila na podjelu sve ove potrebne aperature koja bi bila potrebna, neophodna oprema koja čini plastenik da bi mogla da se odobri našim državljanima", kazao je Stijović.

Istakao je da korisnici podrške po ovom javnom pozivu su državljani Crne Gore koji nisu ostvarili prava na dodjelu plastenika od ministarstva ili lokalnih samouprava u poslednje tri godine, te da je to jedan od elementarnih uslova.

"Ono što je evidentno, mi smo odvojili bili oko 500 hiljada eura za ovu namjenu, ali s obzirom na to da je interesovanje mnogo veće, a da su cijene plastenika poskupile u odnosu kad je mjera kreirana biće predviđeno oko 900 hiljada eura tako da očekujemo da ćemo možda imati malo veći broj plastenika što ćemo potpuno podijeliti recipročno u odnosu prema opštinama", kazao je Stijović.

Istakao je da je rok za predaju zahtjeva 3. maj, ali da je bitno naglasiti da se zainteresovani javljaju opštinama a ne ministarstvu jer rade u saradnji sa lokalnim samoupravama.

"Komisija će vršiti preglede administrativnih zahtjeva a komisiju će činiti predstavnici lokalne samouprave ali i predstavnici ministarstva", kazao je Stijović i dodao da je ideja bila da se spriječi svaki vid zloupotrebe radi čega su jasno propisani kriterijumi da bi sve bilo potpuno transparentno.

Istakao je da smatra da su kao ministarstvo uradili mnogo toga za kratko vrijeme, a da je vrijednost još veća jer su to uradili u vrijeme kovid krize i rata u Ukrajini.

"Uspjeli smo da pojačamo podršku i osmislimo čitav niz mjera, koje su bile razvojne i u cilju razvoja poljoprivrede. Veoma sam zadovoljan jer moj tim je za ovih godinu i po dana jedan ogroman posao napravio ali sve u korist poljoprivrednika, i to se vidi na terenu", istakao je on.

Kazao je da su povećali podršku za proizvodnju žitarica sa 250 na 500 eura, proizvodnju krompira sa 250 na 400 eura, i da će se sve te mjere po malo unapređivati poljoprivrednu proizvodnju.

"To jasan signal da država vodi računa o svom poljoprivrednom proizvođaču", kazao je Stijović.

Dodao je da je ministarstvo servis za poljoprivredne proizvođače, ali da je suština u tome da u ovako teškoj godini svi opstanu.

"Već smo napravili plan za naredne tri godine da Agrobudžet mora da raste, da bude stimulativan da bi se obezbijedila što veća proizvodnja za naše građane", zaključio je Stijović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније