Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J./M.V.

14. 09. 2024. 12:31 >> 14:21
1
Čitaj mi:

Stijović za portal o postrojenju

"Pred državom važna evropska odluka, pažljivo odabrati lokaciju"

Bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je za Portal RTCG da je izgradnja postrojenja za uklanjanje nusproizvoda životinjskog porijekla isključivo političko pitanje i da time treba da se bavi Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. On je naveo da je izgradnja takvog postrojenja važna evropska odluka.

"Ako želite da uđete u klub razvijenih zemalja, i ako želite da budete jedna od zemalja koja ima uslov za Evropsku uniju, onda je gradnja postrojenja za uklanjanje nuspojava životinjskog porijekla nešto što morate da obezbijedite. Ovdje je uvijek bila sporna politička odluka za dobijanje lokacije koja bi zadovoljila potrebe i na koju bi se najmanje bunili nevladin sektor, ekolozi i svi ostali", kazao je Stijović. 

Prema njegovim riječima, o lokaciji glavnu riječ treba da ima struka.

"Dovoljno daleko od grada, dovoljno daleko od izvora vode ili podzemnih voda i načina koji to treba da se uradi. Moja oblast je šumarstvo, nije poljoprivreda u tom smislu, a ovo su samo neke stvari koje sam naučio tokom mandata i koliko je ovo pitanje jako važno i osjetljivo. To je definitivno politička odluka i gdje će se nalaziti, koliko je daleko i od najbližih centara koji prerađuju meso, jer su oni ustvari i najveći proizvođači otpada životinskog porijekla, da se na neki način bezbjedno uklanja", kaže Stijović za Portal. 

Gdje bi tačno bila lokacija, to kaže, nije pitanje za njega, već za Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"I za nešto što oni treba da prezentuju kao jedan međusektorski dogovor vladi koji treba da donese konačnu odluku, ali svakako mora vrlo brzo da je donese", navodi on. 

Svjetska banka odobrila je 15 miliona eura za izgradnju postrojenja za uklanjanje nusproizvoda životinjskog porijekla. Stijović kaže da, ukoliko nisu dovoljna, država je obavezna da obezbijedi dodatna sredstva koje su potrebne da se tako postrojenje napravi.

"U svakom slučaju, to je nešto što mora biti urađeno. Ukoliko želite da uđete u klub, morate ispoštovati pravila kluba. To je u suštini pristup Evropske unije. Tako da u ovom slučaju imate jednostavno jednu situaciju, jednu od obaveza koju morate da ispunite, a ja sam siguran da će se naći način da se ta obaveza ispuni", zaključio je on.

Propao je pokušaj da to postrojenje bude izgrađeno u okolini Mojkovca na sjeveru Crne Gore, kako je ranije rekao ministar poljoprivrede Vladimir Joković, zbog protesta ekoloških organizacija.

Potom je pronađena druga lokacija u Nikšiću gdje bi trebalo da bude izgrađeno postrojenje.

"Uskoro ćemo raspisati tender za projekat. Izgradićemo ga, jer je to jedan od uslova za zatvaranje poglavlja za poljoprivredu u pristupnim pregovorima. Svi koji brinu o ekologiji, treba da znaju da je to rješenje koje primjenjuje Evropska unija i nama postavlja uslov za zatvaranje poglavlja."

Vlada je obećala da će farmeri biti obeštećeni za svako eutanazirano ili uginulo grlo koje je zahvaćeno Kju groznicom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније