Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R.

11. 04. 2022. 21:23 >> 21:24
2

CEDIS REAGOVAO

"Zapošljavanjem dodatno ojačavamo kadrovske kapacitete"

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) poručio je da žele da dodatno kadrovski ojačaju kapacitete, jer im je namjera da se u realizaciji projekata oslanjaju na sopstvene snage.

Oni su reagovali povodom izjave Socijalističke narodne partije (SNP) o učešću CEDIS-a u Programu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore "Osposobljavanje za rad kod poslodavca" za 2022.

"Imajući u vidu činjenicu da na tržištu rada nema dovoljno radne snage koja je potrebna CEDIS-u i da je jedan dio poslova do sada bio autsorsovan, ovaj Program je bila prilika da naša kompanija dobije kadar koji će imati znanja, vejštine i kompetencije za obavljanje određenih poslova, a radi se o zanimanjima III i IV nivoa kvalifikacija. Pored toga, zapošljavanjem lica koja se duže nalaze na evidenciji ZZZCG, kao odgovorna kompanija dajemo doprinos smanjenju stope nezaposlenosti i to na način što će se nezaposleni koji su imali prepreke za ulazak na tržište rada zbog nedovoljne osposobljenosti za određene poslove, kroz ovaj Program obučiti u CEDIS-u i povećati mogućnost za zapošljivost", navode u reagovanju.

U CEDIS-u, kako navode, potreba za radnom snagom III i IV stepena odavno postoji, dodajući da problem predstavlja manjak dobro obučene radne snage te stručne spreme na tržištu rada.

"Pa je jedan dio poslova, kao što smo već rekli, prepuštan eksternim izvođačima, što nije naš cilj, jer želimo da projekte, posebno one višemilionske na izgradnji, revitalizaciji i održavanju mreže i objekata realizujemo sa zaposlenima koji su dio CEDIS porodice", dodaju u reagovanju.

Najveći broj zaposlenih, ističu u CEDIS-u je 70 odsto, sa III i IV stepenom obrazovanja.

"Djelatnost kompanije je takva da zahtijeva angažovanje zaposlenih ovog obrazovnog nivoa, koji svojim profesionalnim, odgovornim i sručnim odnosom grade i održavaju elektrodistributivnu mrežu i objekte. Dio tog tima od 4. marta je i njih 19 koji se do 3. septembra osposobljavaju kod nas preko Programa „Osposobljavanja za rad kod poslodavca", piše u reagovanju.

Iz CEDIS-a ističu da je jedini razlog zbog kojeg su se prijavili na konkurs, kako navode, obezbjeđenje nedostajuće radne snage preko osposobljavanja pojedinaca za samostalno obavljanje određenih poslova.

"A ne oni koje navodi SNP. Zato nam je neshvatljivo je da neko ovako ozbiljan Program pokušava politizovati, posebno u vremenu kada posljedice pandemije COVID-19 i globalne ekonomske krize negativno utiču na tržište rada i stopu zaposlenosti. I na kraju da znate da je sinergija različitih obrazovnih profila i nivoa, stručnost, odgovornost i posvećenost ključ za uspješnu realizaciju aktivnosti u CEDIS-u", zaključili su u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније