Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z./M.V.

09. 04. 2022. 08:00 >> 07:39
12

VUKOVIĆ ZA PORTAL

Valorizacija Bilećkog jezera zamajac razvoju Nikšića

Premda nije utvrđen tačan procenat učešća Crne Gore u vodi hidroakumulacionog objekta Bilećko jezero i hidropotencijalu rijeke Trebišnjice, jasno je da je riječ o ogromnoj količini vode, čija bi valorizacija Opštini Nikšić i državi donijele mnogo benefita, kazao je Portalu RTCG predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković.

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o valorizaciji voda hidroakumulacionog objekta Bilećko jezero, u kojoj su istakli neophodnost pravične raspodjele hidroenergetskog potencijala hidrosistema Trebišnjica, koji u cijelosti koriste druge zemlje ali ne i Crna Gora.

"Ekspertskom timu Vlade pomoć će pružiti i ekspertski tim EPCG, a i Opština Nikšić je spremna da se uključi u punom kapacitetu, kako bismo dali doprinos rješavanju ovog izuzetno značajnog pitanja", kazao je Vuković.

On je napomenuo" da su određene nadoknade plaćane do 1992. godine, da bi nakon toga izostale.

Pitanje raspodjele hidro-energetskog potancijala sliva rijeke Trebišnjice, u godinama za nama, pokretali su EPCG, Vlada, kao i Opština Nikšić. Još 2004. godine, preko državne zajednice Srbija i Crna Gora, inicijativu za potpisivanje ugovora o upravljanju vodama od zajedničkog interesa pokrenula je i BiH. Međutim, nijedan od dosadašnjih pokušaja da se dođe do rješenja prihvatljivog za sve strane nije urodio plodom", naveo je predjednik SO Nikšić.

U Elektroprivredi Republike Srpske smatraju da naša država nema osnovu za takav zahtjev, ali poručuju da su spremni za razgovor.

"Vidio sam da iz “Elektroprivrede Republike Srpske” smatraju da zahtjevi iz Crne Gore nemaju nikakvog osnova, ali i da su uvijek spremni za razgovor. Ja upravo u razgovorima, prijateljskim i dobrosusjedskim, na svim nivoima i uz maksimalno uvažavanje zainteresovanih strana, vidim jedini put do pronalaženja rješenja koje bi bilo u korist svih", kazao je Vuković.

On je naveo da u Opštini Nikpić smatraju da EPRS ima obaveza prema njima, po osnovu korišćenja Bilećkog jezera za proizvodnju električne energije.

"Crnoj Gori pripada 18 odsto površine jezera, a zapreminski udio je skoro 24 odsto. Prema propisima Republike Srpske predviđeno je i da se plaća posebna vodna naknada za proizvodnju električne energije dobijene korišćenjem hidroenergije po osnovu Zakona o vodama i Odluke o stopama posebnih vodnih naknada, a plaćanje ove naknade na sličan način je regulisano i propisima u Crnoj Gori. Naknada se plaća i za korišćenje vode u izuzetno povoljnim prirodim uslovima, korišćenjem hidroakumulacija, prema zapremini", naveo je Vuković.

Kazao je da nemaju precizan podatak koliki su prihodi EPRS od Bilećkog jezera, pa i da ne mogu ni utvrditi koliko bi, procentualno, moglo njima pripasti. Ipak, napominje, nije teško predvidjeti koliko bi te naknade značile građanima Nikšića, budući da bi prema našim propisima Opština dobijala 70 odsto, dok bi državi išlo 30 odsto.

"Radi ilustracije – samo po osnovu korišćenja vode u izuzetno povoljnim prirodnim uslovima, za akumulaciju Vrtac, za prošlu godinu, Opština Nikšić je dobila preko milion eura od EPCG (70 odsto od 1.493.962,42 eura). Jasno je kakav bi zamajac ukupnom razvoju Nikšića bilo regulisanje ovog pitanja", zaključio je Vuković.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније