Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

CG News [ B.B. ]

16. 01. 2022. 11:31   >>  11:33

ZADOVOLJNI REZULTATIMA

ŽPCG ostvario 75 odsto veći prihod nego 2020.

Željeznički prevoz Crne Gore može biti zadovoljan ostvarenim rezultatima u godini za nama, s obzirom na to da je 2021. obilježila pandemija koronavirusa, kazala je PR ovog preduzeća Jovana Jovanović. Prvi preliminarni podaci pokazuju da će poslovni prihodi u 2021. godini premašiti iznos od dva miliona eura.

"Zadovoljni smo ostvarenim prometom, naročito tokom ljetnjih mjeseci i to kako u lokalnom tako i u međunarodnom prevozu. Prvi preliminarni podaci pokazuju da će poslovni prihodi u 2021. godini premašiti iznos od dva miliona eura što je za oko 75 odsto više u odnosu na 2020“, rekla je Jovanović.

Ona ističe da je ŽPCG u 2021. godini prevezao 557.000 putnika što je za 17,84 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

"Tokom 2021. godine pokrenuto je 10.263 voza što je za 18,95 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Broj prevezenih putnika u lokalnom saobraćaju je 470.000, dok je u međunarodnom saobraćaju na relaciji Bar – Beograd – Bar prevezeno 87.000 putnika“.

Jovanović kaže da su najveći problemi i izazovi u dijelu voznih sredstava čija je prosječna starost prilično velika, ali i u dijelu infrastrukture, gdje se u narednom periodu očekuju značajni remonti i rekonstrukcije.

"Planovi i mjere za narednu godinu su prevashodno usmjereni na poboljšanje usluge u lokalnom i međunarodnom putničkom saobraćaju. Planom su predviđeni remonti spavaćih i kušet vagona koji će biti spremni za narednu turističku sezonu“.

Jovanović ističe i da je u planu da u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj realizuju kredit od 14 miliona eura koji će se koristiti za modernizaciju voznog parka.

"U lokalnom saobraćaju uvodimo čitav niz povlastica u cilju promocije željezničkog saobraćaja kao ekoliški najprihvatljivijeg modela prevoza. Priključili smo se projektu EYCA kartice i obezbijedili popust od 50 odsto, ali i umanjili cijenu karata za prevoz bicikala koja sada iznosi dva eura“, kaže Jovanović.

Trenutno, kako je dodala, u lokalnom saobraćaju imaju šest parova vozova na relaciji Podgorica – Bar – Podgorica, tri para na relaciji Bar – Bijelo Polje – Bar i pet parova vozova na relaciji Podgorica – Nikšić – Podgorica. Svi vozovi saobraćaju prema važećem redu vožnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније