Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

10. 01. 2022. 09:36   >>  10:32 7

STIGLA PRVA PRIJAVA

Poslodavac traži skraćenje radnog vremena zaposlenom

Upravi za inspekcijske poslove (UIP) stigla je jedna prijava zaposlenog u Budvi u kojoj se navodi da je poslodavac od njega tražio da aneksom ugovora promijeni radno vrijeme sa punog na nepuno, kazala je pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević.

"Provjerićemo da li se radi o lošoj namjeri ili je zahtjev opravdan. U koliko bude elemenata postupiće se po zakonu. Kazne će biti rigorozne, dosljeno ćemo u tome postupati", istakla je Vujošević gostujući u Jutarnjem programu.

Vujošević je dodala da je UIP već preduzela pripremne aktivnosti u smislu praćenja sprovođenja programa "Evropa sad".

Ona dodaje da će, kako je ranije najavljeno iz Vlade, biti formirano koordinaciono tijelo za praćenje projekta "Evropa sad" koje će činiti predstavnici UIP-a, ministarstava, Uprave prihode i carina.

Napominje da je UIP u decembru napravila spisak subjekata nadzora sa ukupnim brojem zaposlenih, brojem zaposlenih koji su prijavljeni na puno radno vrijeme i zaposlenih na nepuno radno vrijeme.

"U narednom periodu će se pratiti koliko će taj broj varirati odnosno da li će biti izmjena u pogledu njihove prijave na nepuno i puno radno vrijeme. Sve prijave koje budu stigle UIP-u biće prioritetno razmatrane, postupaće se temeljno, kontrole će se sprovoditi sistemski, ići će se od velikih trgoviskih lanaca i subjekata koji imaju poslovnice u svim opštinama u Crnoj Gori kao i onih koji imaju mali broj zaposlenih da bi se vidjelo da li se sa malim brojem zaposlenih proces rada može obaviti kako je i prijavljeno. To su neke predaktivnosti a kako se bude odvijao projekat razmatarće se dalji koraci", kazala je Vujošević.

Očekuju da sredina februara bude pokazatelj implementacije projekta.

"Tada Poreskoj upravi stižu prijave do petnaestog u mjesecu pa će se sa ostalim nadležnim institucijama koordinisati aktivnosti", kazala je Vujošević i pozvala zaposlene da sve zloupotrebe prijave UIP-u kako bi zajedno našli način da ih otklone.

U tu svrhu, podsjetila je, treba pozvati besplatan kol centar na broj 080 555 555 ili se obratiti imajlom na prijave@uip.gov.me; ili upravazainsekicijskeposlove@uip.gov.me, a može i neposredno na pisarnici u ulici Oktobarske revolucije broj 130 u Podgorici ili poštom.

Vujošević napominje da su kazne za tu vrstu prekršaja od dvije do 20.000 eura, za odgovorno lice 200 do 2.000, za preduzetnike od 500 do 6.000 eura.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније