Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Vijesti ]

03. 01. 2022. 08:45   >>  08:46 3

TODOROVIĆ

Dokapitalizacija će zavisiti od konačnog izgleda flote

Izvršni direktor nacionalne avio-kompanije “Air Montenegro” Predrag Todorović kazao je da trenutno ne može precizirati da li će kompaniji trebati dokapitalizacija u ovoj godini jer to, između ostalog, zavisi od toga kako će im izgledati konačna avio-flota u kojoj sada imaju dva aviona, a na Vladi je da odluči kakvu će odluku donijeti u vezi trećeg aviona koji je poznat pod kodnim imenom “Čarli”, odnosno, hoće li ga kupiti ili vratiti sadašnjem vlasniku.

”Mi smo planirali obnovu resursa i kapitalne investicije, ali moramo imati u vidu da je ovo državna avio-kompanija, odnosno, dugoročna investicija Vlade u infrastrukturu države, pa će samim tim naš dalji razvoj umnogome zavisiti i od strateške saradnje sa državom”, kazao je Todorović u intervjuu “Vijestima”.

On nije precizirao sa kojim će finansijskim rezultatom završiti 2021. godinu, već je kazao da su mlada kompanija koja još uvijek nije zaokružila ni prvu godinu rada i potrebno je da prođe izvjestan period da bi “analizirali poslovne rezulatate i govorili o realnim prihodima i rashodima”.

Todorović je kazao da su za šest mjeseci prošle godine prevezli 100.000 putnika, a najavljuje letove ka 15 destinacija u 2022. godini.

“Naš cilj je da obezbijedimo dugoročni kontinuitet samoodrživog poslovanja i za to je potrebno određeno vijeme. Sve ovo će se odvijati fazno, a kojom dinamikom zavisiće od više faktora. Epidemiska situacija i otvorenost tržišta će u velikoj mjeri uticati, ali vjerujemo da će se situacija u Evropi i u čitavom svijetu stabilizovati i da će naša spremnost da se brzo prilagodimo konstantnim i dinamičnim promjenama na tržistu biti ključna u daljem strateškom razvoju”, kazao je on.

Da li će biti dokapitalizacije zavisiće, između ostalog, od toga kako će izgledati naša konačna flota.

“Već sada se postavlja pitanje sudbine vazduhoplova poznatog pod kodnim imenom Čarli, koja indirektno može uticati na pitanje dokapitalizacije. Nakon detaljne analize, mi smo Vladi predstavili dvije moguće opcije i na Vladi je da donese odluku da li želi da kupi taj vazduhoplov ili da ga vrati lesoru. Mi smo planirali obnovu resursa i kapitalne investicije, ali moramo imati u vidu da je ovo državna avio-kompanija, odnosno, dugoročna investicija Vlade u insfrastrukturu države pa će samim tim naš dalji razvoj umnogome zavisiti i od strateške saradnja sa državom”, rekao je Todorović.

O potpunom oporavku svjetske ekonomije i turizma koji je za Crnu Goru jako značajan možemo govoriti tek kada se stabilizuje epidemijska situacija.

“Mi ćemo pratiti situaciju na tržištu i nastaviti da radimo na daljem unapređenju poslovnih rezultata, poslujući po komercijanim principima. Na taj način učvršćujemo temelje za dalji razvoj kompanije koja će vremenom postati samoodrživa”, kazao je on. .

Tokom 2021. godine Air Montenegro letio je ka Beogradu, Ljubljani, Banjaluci, Frankfurtu, Istanbulu i organizovali serije čarter letova ka Sarajevu, Cirihu, Jerevanu, Kisinjevu, Tbilisiju i Tel Avivu, Malagi, Oslu i drugim gradovima.

“Za samo prvih šest mjeseci letenja prevezli smo preko 100 000 putnika i ostvarili rezultate bolje od očekivanih”, tvrdi Todorović.

Kao nacionalana avio-kompanija, “Air Montenegro” predstavlja važan dio transportne infrastrukture Crne Gore, njihovi planovi za dalji razvoj poslovanja vezuju se za strateške interese države. “To znači da će, osim linija značajnih za turizam, u fokusu biti i destinacije koje su bitne za razvoj i jačanje međunarodne saradnje i promociju investicionog potencijala Crne Gore. Naš plan za 2022. je dosta ambiciozan, jer želimo da povećamo broj letova na trenutnim linijama, obnovimo neke regionalne, ali i da uvedemo neke nove. Za sada je to preko 15 destinacija, ali smo istovremeno spremni i da taj plan prilagođavamo u svakom trenutku kako bismo iskoristili situaciju na najbolji način i imali maksimalnu popunjenost letova tokom ljeta, ali i cijele godine”, kazao je on. .

Kaže da su Montenegro Airlinesu u stečaju ranije ponudili više različitih vidova saradnje i to već od samog početka kada im je pomoć i saradnja bila najpotrebnija.

“Do dogovora nažalost nikada nije došlo. U međuvremenu smo dobili sve potrebne licence, oformili tim i počeli sa svim operacijama. “Air Montenegro” nije ista kompanija kao na početku i usluge koje su nam tada bile potrebne sada to više nisu. Oformili smo tim koji čine profesionalaci sa dugogodišnjim iskustvom, a pored toga imamo i sve potrebne licence za obavljanje djelatnosti svih trenutno potrebnih segmenata održavanja vazduhopolva”, katao je on.

Sada su, kako kaže, često u situaciji da posluju po veoma nepovoljnim finansijskim uslovima zbog nagomilanih dugova MA u stečaju.

“Samo jedan od primjera su i dugovanja za aerodromske usluge na nekim aerodoromima sa kojima već imamo saradnju ili tek treba da je uspostavimo. Zbog svega toga često imamo vrlo nepovoljan položaj već u samim procesima pregovora. Saradnja treba da je na obostranu korist i mi smo spremni da sarađujemo kada god postoji prostor za to”, kazao je Todorović.  Smatra da je poražavajuće da u Crnoj Gori postoje specifični i vrijedni resursi koji se ne koriste, zbog neke vrste prepucavanja između kompanija u državnom vlasništvu, što je presedan.

Trenutno u floti imaju dva aviona. Oni pripadaju Air Montenegru, odnosno državi Crnoj Gori kao vlasniku.

“Ne planiramo da se zaustavimo na dva aviona i već u ovoj godini planiramo da povećamo flotu. Za iduću sezonu planiramo da uvedemo još barem jedan avion u flotu, idealan bi bio avion većeg kapaciteta i već smo krenuli sa pripremama”, zaključio je Todorović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније