Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

25. 12. 2021. 15:25 >> 18:15

KONATAR

"Tražiću amandmanima veća sredstva za naučnoistraživački rad"

Šef poslaničkog kluba „Crno na bijelo“ i potpredsjednik URE Miloš Konatar tražiće amandmanski uvećanje sredstava za nacionalne naučnoistraživačke projekte, sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti i stimulisanje učešća crnogorskih istraživača i naučnih ustanova u međunarodnim projektima za 940.000 eura.

„Konkursi za nacionalne naučnoistraživačke projekte, a koji su posljednji put realizovani 2018. godine, ključni su faktor razvoja domaćeg naučnog potencijala i predstavljaju nužni podsticaj za međunarodnu konkurentnost naučne zajednice u Crnoj Gori. Sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti predstavlja neophodnu podršku postizanju naučnih rezultata naših istraživača, u smislu objavljivanja naučnih časopisa, organizovanja domaćih i međunarodnih konferencija i učešća na istim, što je integrativni dio istraživačke djelatnosti, čiji je stabilan kontinuitet neophodno obezbijediti“, navodi Konatar u obrazloženju amandmana.

Dodaje da je potrebno takođe stimulisati učešće domaćih istraživača u međunarodnim projektima, kao što su Horizon Europe, COST i slično, čime se, kaže, podstiče međunarodna prepoznatljivost crnogorskih istraživača i podstiče njihovo umrežavanje s inostranim naučnoistraživačkim institucijama.

„Svi ovi programi su od strateškog značaja za Crnu Goru, koja mora podizati svoju naučnu konkurentnost, ulagati u razvoj naučnog potencijala, njegovati međunarodnu prepoznatljivost i naročito stimulisati naučni rad mladih istraživača. Ovo tim prije što prosjek ulaganja u nauku na nivou EU kreće od 2 do 3% BDP-a, što dovoljno govori o značaju koji se u evropskom kontekstu pridaje nauci i istraživanju, a što Crna Gora tek treba da dostigne“, ukazuje Konatar.

U obrazloženju amandamana Kontar zaključuje da je potrebno kontinuirano uvećanje budžeta opredijeljenog za nauku i istraživanje, a da se njegovim amandmanom djeluje u tom smjeru i opredjeljuju veća sredstva, koja su u kontekstu ukupnog budžeta simbolična, ali ključna za kvalitetno funkcionisanje naučne zajednice u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније