Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

06. 12. 2021. 13:07   >>  13:47

KRIVOKAPIĆ

Da građanima omogućimo dostojan život

Ekonomskim razvojem, ojačaćemo i demokratiju. Sve procese koje smo pokrenuli, imaju za cilj da građanima omogućimo život dostojan čovjeka 21. vijeka i sve ovo što prije, rekao je premijer Zdravko Krvokapić.

Krivokapić je primio danas pomoćnicu generalnog sekretara UN i regionalnu direktorku UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (ZND), Mirjanu Špoljarić Eger.

Zahvalivši na doprinosu u razvoju Crne Gore od strane UNDP-a, koji je evidentan već dugi niz godina, premijer Krivokapić razgovarao je sa regionalnom direktorkom UNDP, gospođom Eger, o budućem pružanju podrške ove organizacije u projektima održivog razvoja Crne Gore, u okviru Agende 2030.

Premijer Krivokapić istakao je da su u toku vladine aktivnosti kako bi svi društveni procesi bili pokrenuti u pravom smjeru i kako bi ekonomskim razvojem i finansijskom podrškom građanima, posredno se, na viši nivo podigla demokratičnost, poštovanje ljudskih sloboda, ekološka svijest građana, te afirmisale evropske vrijednosti.

„Ekonomskim razvojem, ojačaćemo i demokratiju. Sve procese koje smo pokrenuli, imaju za cilj da građanima omogućimo život dostojan čovjeka 21.vijeka i sve ovo što prije”, rekao je Krvokapić.

Upoznavši direktorku Eger sa četiri programa Vlade i procesom digitalne transformacije javnog sektora, Krivokapić je kazao da očekuje pozitivne reakcije od svih regionalnih i evropskih organizacija čija je misija da podrže održive, progresivne projekte, te da će u tom pravcu biti unaprijeđena i saradnja sa regionalnom kancelarijom UNDP-a.

Pomoćnica generalnog sekretara UN, pomoćnica administratora UNDP i direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjana Špoljarić Eger, zahvalila je Vladi i premijeru na tome što prepoznaju važnost prisustva UNDP-a u državi kroz snažno partnerstvo i zajedničku posvećenost održivom razvoju.

„UNDP je spreman da podrži razvoj plana implementacije nacionalno utvrđenih doprinosa i pravednu tranziciju. Konferencija o klimi COP26 je bila prelomni trenutak nakon kojeg države svoja klimatska obećanja treba da sprovedu u djelo – da ublaže štetu i prilagode se pravednoj tranziciji. Mapa puta pravedne tranzicije treba da okupi zajednicu i sve relevantne partnere oko istog cilja, smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 35% do 2030. godine“, naglasila je Špoljarić Eger.

Ponovila je da je UNDP spreman da i dalje podržava veću inkluzivnost i transparentnost javne uprave kroz digitalizaciju i orodnjavanje javnih politika, koje je, podsjetila je, jedan od preduslova procesa pristupanja EU i održivog razvoja zemlje. „Integrisanje principa rodne ravnopravnosti u rad javne uprave doprinos je blagostanju građana, ekonomskom razvoju i kapacitetima zemlje u procesu pristupanja EU. Javna uprava ima važnu ulogu u postavljanju najviših standarda kad je u pitanju različitost, inkluzija, posebno kroz postizanje rodne jednakosti na svim nivoima odlučivanja”, istakla je regionalna direktorka UNDP-a.

Ocijenila je i da je Crna Gora stvorila osnovne preduslove za digitalnu transformaciju, koja je ključni faktor ubrzanog napretka u dostizanju Ciljeva održivog razvoja. „Opredjeljenje UNDP-a je da i dalje podržava Vladu u korišćenju svih elemenata inkluzivnog digitalnog ekosistema u cilju pružanja boljih usluga građanima“, dodala je Špoljarić Eger.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније