Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

03. 12. 2021. 22:11   >>  22:12 1

STIJOVIĆ - PEJOVIĆ

Uskoro pravilnik o cijenama drvnih asortimenata

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izradiće pravilnik kojima će biti definisane cijene drvnih sortimenata, kao i precizan način njihovog usklađivanja, kako bi se konačno ovaj segment pravno uredio. Razmatrane su mogućnosti na osnovu kojih će u budućem periodu biti regulisana dodjela drveta u dubećem stanju i na panju, gdje je usaglašeno da cijena mora biti primarna stavka i odlučujući faktor u tom procesu, zaključeno je na sastanku ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića i v.d. direktora Uprave za šume Srđana Pejovića.

Na sastanku je analizirano trenutno stanje u sektoru šumarstva i Upravi za šume, gdje su ministru prezentovane sve preduzete aktivnosti na rješavanju brojnih postojećih problema.

"Neophodno je uspostaviti poslovanje zasnovano na tržištom principu, kako bismo valorizovali naše šume na pravi i ekonomski održiv način. U narednom periodu šumarski sektor očekuju brojne aktivnosti koje će biti sprovođene u cilju reformi koje su najavljene, a to je formiranje državnog preduzeća 'Crna Gora šume' koje će preuzeti poslove sječe i prodaje trupaca, dok će Uprava za šume zadržati postojeće nadležnosti. Konstatovano je da nedostajuća finansijska sredstva i nedovoljan budžet Uprave za šume su veliki ograničavajući faktor za sprovođenje svih planiranih aktivnosti, posebno kada je u pitanju uzgoj šuma, zbog čega se mora naći način da se takvo stanje promijeni", navodi se u saopštenju Uprave za šume.

Osim nedostajućih finansijskih sredstava, kako se dodaje, istaknuti su i problemi nedostajućeg stručnog kadra i veoma niskih zarada zaposlenih u Upravi za šume, zbog čega u predstojećem periodu je neophodno dodatno promovisati ovu struku i naći način za povećanje zarada, posebno zbog činjenice da je riječ o terenskom i veoma zahtjevnom poslu.

Na sastanku je, između ostalog, govoreno i o lovištima posebne namjene, u kojima će u narednom periodu biti pojačane aktivnosti posebno kontrole i nadzora. U planu je i usvajanje novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave za šume, koji će predstavljati početni korak ka daljoj reformi.

"Dogovorene su i zajedničke aktivnosti pri izradi nove Strategije razvoja šumarstva, zbog čega je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se sve pripremne aktivnosti obavile u planiranom roku. Na kraju sastanka je zaključeno da će u narednom periodu biti intenzivirana saradnja između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za šume, kako bi se zajedničkim djelovanjem šumarski sektor podigao na onaj nivo koji zaslužuje, a crnogorskim šumama upravljalo na pravno valjan, zakonski utemeljen, domaćinski i ekonomski održiv način", naglašavaju u saopštenju.

Na sastanku osim Pejovića i Stijovića, prisustvovali su i v.d. pomoćnica direktora Uprave za šume Jelica Paldrmić, direktor Direktorata za šumarstvo i drvnu industriju Dragan Otašević, v.d. direktora Direktorata za plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladislav Bojović i načelnik za drvnu industriju Goran Đalović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније