Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ I. P. ]

30. 11. 2021. 12:39   >>  12:41 1

PODACI MINISTARSTVA

Suficit budžeta u oktobru 2,8 miliona €

Deficit budžeta je za prvih deset mjeseci ove godine smanjen na 61,8 miliona eura ili 1,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u oktobru ostvaren suficit od 2,8 miliona eura , pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su kazali da je od januara do kraja oktobra ove godine deficit budžeta manji 119,2 miliona eura ili 65,8 odsto od planiranog.

„U odnosu na isti period prošle godine, deficit je manji 322,2 miliona ili 83,9 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz Minstarstva su kazali da je suficit budžeta u oktobru ove godine iznosio 2,8 miliona eura, što je zabilježeno nakon suficita tri mjeseca zaredom - jun, jul i avgust, kao i primarno ostvarenog u septembru.

"U oktobru 2019. godine, koja je bila rekordna po prihodima od turizma, zabilježen je deficit od 22,6 miliona eura, dok je u istom mjesecu prošle godine ostvaren deficit od 51,1 milion eura“, precizirali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da je snažan oporavak ekonomske aktivnosti, predvođen uspješnom ljetnjom turističkom sezonom, doprinio poboljšanju naplate budžetskih prihoda, uz smanjenje godišnjih takozvanih „neproduktivnih rashoda“.

„Prihodi budžeta za deset mjeseci ove godine su iznad plana, što još jednom ukazuje na uspješnost planiranja prihoda u uslovima kada i dalje postoji ekonomska neizvjesnost usljed pandemije koronavirusa“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, tekući izdaci budžeta manji su 45,8 miliona eura ili 6,3 odsto u odnosu na planirane.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta su u periodu januar - oktobar ove godine iznosili 1,5 milijardi eura ili 30,8 odsto BDP-a, što je u odnosu na uporedni period prošle godine više 201,2 miliona ili 15,4 odsto, a u odnosu na plan 2,3 miliona ili 0,2 odsto.

„Najbolji indikator oporavka ekonomske aktivnosti nakon zabilježenog pada od preko 15 odsto u prošloj godini jesu prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) koji su iznad planiranih za 46,7 miliona ili 9,1 odsto, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 120,6 miliona ili 27,5 odsto“, precizirali su iz Minstarstva.

Dobroj naplati po ovom osnovu doprinijelo je i sprovođenje elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa.

„Uprkos činjenici da još nijesu usvojena predložena zakonska rješenja koja su predviđala povećanje akciza na pojedine akcizne proizvode, a koja su u skupštinskoj proceduri od sredine maja, prihodi od akciza nastavljaju da bilježe rast u odnosu na planirane i to za 5,1 milion eura ili 2,5 odsto“, navodi se u saopštenju.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, naplata akciza je veća 34,7 miliona eura ili 20,4 odsto.

Iz Ministaratva su dodali da su prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica već premašili plan za cijelu godinu, što je indikator visokog stepena poreske discipline, čak i kada se poslovanje odvijalo u uslovima pandemije.

Prihodi od poreza na dohodak niži su u odnosu na plan u iznosu od 20,1 milion eura ili 17,2 odsto, kao rezultat planiranih, a nerealizovanih efekata izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, zbog neusvojenog Predloga zakona o poreskoj administraciji, kojim je trebalo da budu stvorene pretpostavke za ubiranje prihoda po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda, a koji je u skupštinskoj proceduri od sredine maja.

„U odnosu na isti period prošle godine, prihodi od poreza na dohodak su veći pet miliona eura ili 5,4 odsto“, naveli su iz Ministarstva.

Prihodi budžeta u oktobru ove godine iznosili su 160 miliona eura, što je više 22,6 miliona ili 16,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ostvarena naplata u oktobru je i iznad oktobra 2019. godine, za 3,4 miliona eura ili 2,2 odsto.

Iz Ministarstva su saopštili da su izdaci budžeta u periodu januar - oktobar ove godine iznosili skoro 1,57 milijardi eura ili 32,1 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 116,8 miliona ili 6,9 odsto, dok su u odnosu na isti period prošle godine manji 120,9 miliona ili 7,2 odsto.

„Zabilježeno je niže ostvarenje kod gotovo svih kategorija izdataka u odnosu na planirane“, naveli su iz Ministarstva.

U strukturi budžetskih izdataka, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 676,9 miliona eura i manji su 45,8 miliona ili 6,3 odsto u odnosu na planirane.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, tekući izdaci su manji 14,8 miliona eura ili 2,1 odsto.

Prema podacima Ministarstva, kapitalni izdaci su realizovani u iznosu od 128,2 milioan eura, što je 59,2 miliona ili 31,6 odsto manje od planiranih, dok su u odnosu na izvršenje u istom periodu prošle godine manji 49,3 miliona ili 27,8 odsto.

„Ostvarenje ove kategorije izdataka značajno je uvećano u septembru i oktobru shodno poboljšanoj dinamici izvođenja radova, što se očekuje i u predstojećem periodu, posebno imajući u vidu rokove za završetak izgradnje prioritetne dionice auto-puta“, objasnili su iz Ministarstva.

U poređenju sa prošlom godinom, veće ostvarenje izdataka zabilježeno je kod kategorija bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca u iznosu od 31,8 milion eura ili 7,7 odsto, usljed povećanja zarada u sektorima zdravstva i prosvjete, kao i različitog tretmana fonda bruto zarada Univerziteta Crne Gore tokom prošle godine u odnosu na period privremenog finansiranja tokom ove.

Veće ostvarenje izdataka zabilježeno je i kod otplate obaveza iz prethodnog perioda kao rezultat prinudne naplate po osnovu duga Montenegro Airlinesa prema Aerodromima Crne Gore, kao i otplate garancija usljed izvršenih obaveza po osnovu aktivirane garancije po kreditu kineske Exim banke, za brodove Crnogorske i Barske plovidbe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније