Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

29. 11. 2021. 11:28 >> 18:40
9

SPAJIĆ

Penzioneri mogu očekivati tri povećanja penzija

Penzioneri u Crnoj Gori mogu u narednih 13 mjeseci očekivati tri blaga povećanja penzija, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

On je kazao da će, i pored toga što će biti blaga povećanja, to za 13 mjeseci biti vrlo osjetna cifra.

„Plan za penzionere je da već početkom naredne godine imamo blago povećanje na osnovu usklađivanja. Onda ulazimo u jednu veliku duboku reformu zajedno sa Svjetskom bankom (SB). Već u srijedu imamo prvi sastanak sa konsultantom iz SB, koji bi trebalo da rezultira jednim povećanjem za određene kategorije penzonera od jula naredne godine“, kazao je Spajić u Skupštini odgovarajući na poslanička pitanja.

On je naveo da će se početkom 2023. godine realizovati i treće povećanje, na osnovu redovnog usklađivanja zarada i u odnosu na Evropu sad.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Prave Crne Gore, Marka Milačića, da prokomentariše opstrukcije prema projektu Evropa sad koje dolaze od pojedinih poslanika, ali i sa drugih strana, kazao da je ta reforma apsolutno održiva.

„Tome svjedoči činjenca da ćemo primjenom te reforme naredne godine imati planirani budžetski deficit od 3,87 odsto, što je među najnižim budžetskim deficitima u Evropi“, tvrdi Spajić.

On je rekao da je Vlada program Evropa sad predložila vodeći se isključivo interesima građana Crne Gore, a kako bi se postigao glavni cilj izvršne vlasti - unapređenje standarda građana, uz ostvarivanje održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta.

“Fokus programa je postizanje rasta zarada za sve zaposiene, uz istovremeno smanjenje poreskog opterećenja na rad, kao najznačajnijeg fiksnog troška većine poslodavaca. Cilj programa nije da dodatno opteretimo poslodavce, čak naprotiv, drastičnim smanjenjem poreskog opterećenja na rad želimo da podstaknemo otvaranje novih radnih mjesta i smanjimo sivu ekonomiju na tržištu rada”, poručio je Spajić.

Prema njegovim riječima, program se zasniva na spremnosti države da se odrekne dijela prihoda u korist i zaposlenog i poslodavca, stvarajući na taj način ambijent za proširenje poreske baze i generisanje novih prihoda.

Plate zdravstvenim radnicima veće do 40%

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto u NETO iznosu. On je kazao i da će dug Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), koji je novoj vladi, kako je rekao, ostavila prethodna vlast, biti smanjen do kraja godine.

On je, odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu, saopštio će Fondu za zdravstvo naredne godine biti opredijeljeno skoro 304 miliona eura.

Spajić je, odgovarajući poslaniku DPS-a Jeftu Erakovića da je taj iznos nedovoljan, saopštio rekao da su iz budžetske rezerve isplatili sve vakcine koje su do sada isporučene Crnoj Gori, te da vakcine ne ulaze u taj iznos.

"Mi ćemo do kraja godine imati značajne uštede koje želimo da prenesemo, i dug koji ste vi nama ostavili, do kraja godine će se značajno smanjiti", rekao je Spajić.

Rekao je da će zdravstvenim radnicima u NETO iznosu plate biti povećan od 30 do 40 odsto: "I to je glavna vijest za danas. 12.5 odsto je taj budžetski dio koji se više odvaja, ta bruto zarada".

Spajić je negirao navode da je program Evropa sad marketinški trik, jer obuhvata paket odabranih mjera kojima će se direktno uticati na ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

Inače, podršku planu Evropa sad najavio je predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović, koji je rekao da je dobro što se unijela doza optimizma građanima Crne Gore.

Govoreći o akcizama na gorivo, što je bilo pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića, ministar Spajić je rekao da sa pažnjom analiziraju sve prijedloge koji utiču na standard građana.

Podsjetio je da su utvrđene izmjene zakona kojima je predloženo da se usljed značajnijeg povećanja cijena na svjetskom tržištu može umanjiti akciza do 15 odsto na bezolovni benzin i gasna ulja na mjesec dana.

Popović će podržati reformu Evropa sad

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, najavio je da će ta stranka podržati reformu Evropa sad, iako se to, kako je naveo, kosi sa svim ekonomskim zakonitostima i pravilima koja je on učio.

“Međutim, možda postoji način, možda ste vi uspjeli nešto što nikada niko u istoriji ekonomije nije. Ko će ovakve poklone odbiti? Kako ćemo se pojaviti pred narodom ako nešto ovako odbijemo", pitao je Popović.

Njega je zanimalo šta će Vlada preduzeti da se sanira katastrofalna socio-ekonomska situacija, kada je rječ o broju zaposlenih, penzionera, nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći.

Popovića je interesovalo i da li se u jednoj takvoj situaciji može realizovati "marketinško-politički slogan Evropa sad".

Spajić se zahvalio na podršci programu Evropa sad i ponovio da to nije marketinški projekat, već da je ostvariv i neophodan kako bi se zaustavio odlazak mladih i poboljšao standard.

Popović je dodao da ga Spajić podsjeća na mađioničara i da će se vidjeti kako će to sve funkcionisati.

Mugoša: Spajić predložio da mu budem savjetnik

Poslanik DPS-a Miomir Mugoša obratio se ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću i kazao da želi da ga podsjeti šta mu je rekao onoga dana kada ga je zvao da podnese ostavku.

"Kazali ste mi "strašno mi je žao što moram da Vas smijenim, zato što je to ultimatum DF-a, a ja direktore Mugoša predlažem da od 1. maja budete savjetnik u Kabinetu", saopštio je Mugoša.

Mugoša je izjavio da je to bila najbolja potvrda kako je Spajić vidio njegov angažman u Poreskoj upravi prije toga.

"Ja sam se zahvalio i kazao da me ne zanima angažman za vrijeme ove Vlade", poručio je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније