Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

17. 08. 2021. 07:42   >>  07:42 1

TARIFE BANAKA

Za podizanje novca sa tuđih bankomata provizija do tri odsto

Kada se podiže novac sa drugih bankomata plaća se 1,5 do tri odsto iznosa transakcije, a najmanje dva do pet eura, pokazuju zvanični podaci, za koje bankari, kako je saopšteno Pobjedi, ne očekuju da će se promijeniti u skorije vrijeme.

Prema pregledu tarifa banaka, koji je objavljen na sajtu Centralne banke, provizije za podizanje novca sa bankomata drugih banaka kreću se od minimum dva do pet eura po transakciji, odnosno od 1,5 do tri odsto iznosa transakcije ukoliko je ona veća od ustanovljenih minimalnih provizija.

Najveću minimalnu proviziju od pet eura naplaćuje NLB banka, koja podizanje novca sa tuđih bankomata tarifira tri odsto.

Provizija kod Adiko, Zapad, Adriatik i Hipotekarne banke je tri odsto, a minimalno tri eura. Adiko banka obračunava iste naknade i kada podižete novac sa bankomata drugih banaka u Adiko grupi u zemlji i inostranstvu.

Erste banka klijentima naplaćuje 2,5 odsto iznosa transakcije, minimalno 3,5 eura, a Komercijalna i Zirat banka dva odsto, minimum tri eura. U Prvoj banci provizija je dva odsto, minimum dva eura, CKB 1,99 eura plus jedan odsto po transakciji, dok je u Lovćen banci 1,5 odsto, minimum dva eura.

Posebni ugovori

Provizije koje se naplaćuju pri podizanju gotovine ne određuju banke čiji su bankomati, već one čiju karticu koristite. Neke banke, poput Hipotekarne, imaju sklopljene ugovore o saradnji sa drugim bankama, koji klijentima omogućavaju podizanje gotovine bez naknade i na tuđim bankomatima.

“Hipotekarna banka u svojoj mreži ima 39 bankomata, od čega je jedan broj postavljen u saradnji sa Universal Capital bankom, sa kojom imamo dugogodišnju poslovnu saradnju u ovoj oblasti. Stoga, za korisnike debitnih platnih kartica Hipotekarne banke i Universal Capital banke, podizanje gotovine je besplatno na bankomatima Hipotekarne, ali i bankomatima Universal Capital banke”, kazali su Pobjedi u Hipotekarnoj.

Zapad i Adriatik banka klijentima omogućavaju besplatno podizanje novca sa bankomata Hipotekarne, dok Zirat banka uzimanje gotovine sa bankomata CKB naplaćuje manje nego sa ostalih bankomata 0,15 eura plus 0,15 odsto po transakciji.

CKB, kako su rekli našem listu, nema potpisane ugovore sa drugim bankama o besplatnom podizanju gotovine sa njihovih bankomata.

Ne planiraju promjenu cijena

Od provizija i naknada 12 banaka koje posluju na crnogorskom tržištu u prvom kvartalu ove godine su prihodovale 12,1 milion eura.

Na pitanje može li se očekivati smanjenje provizija za podizanje novca sa bankomata u narednom periodu, u Hipotekarnoj su odgovorili da promjena cijena naknada za sada nije u planu.

“Prilikom određivanja visine ove naknade Hipotekama banka, kao i za druge usluge, uzima u obzir niz faktora na osnovu kojih donosi odluke”, naveli su u Hipotekarnoj, ne precizirajući o kojim faktorima se radi.

Izmjenu cjenovnika ne očekuju ni u Erste banci.

“Erste banka ima raširenu mrežu od 56 bankomata širom Crne Gore, na prometnim lokacijama i pristupačne klijentima kojima je potrebna isplata gotovine sa računa bez provizije. Ne očekujemo promjene u ovom segmentu”, rečeno je Pobjedi u Erste banci.

Oni su ukazali da je isplata gotovine Erste Mastercard debitnom karticom besplatna na njihovim bankomatima u Crnoj Gori, ali i banaka koje su članice Erste Group Bank i Steiermaerkische Sparkasse Bank iz Graca u zemljama regiona i centralne i istočne Evrope.

U CKB, koja je najveća banka na tržištu, kažu da imaju najrasprostranjeniju mrežu bankomata u zemlji putem koje njihovi klijenti besplatno podižu novac, te da u tom pogledu ne očekuju promjene u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније