Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

22. 06. 2021. 17:14   >>  17:15

GOLUBOVIĆ-POPA

PKCG važan partner u integracionom procesu

Privredna komora (PKCG) važan je partner u evropskom integracionom procesu Crne Gore, ocijenjeno je na sastanku predsjednika PKCG Vlastimira Golubovića sa ambasadorkom Evropske unije (EU), Oanom Kristinom Popom.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, razgovarao sa Popom o najvažnijim ekonomskim pitanjima na putu Crne Gore ka članstvu u EU.

“Golubović je Popi predstavio djelokrug rada Komore kao instuitucionalnog partnera donosiocima odluka, apostrofirajući njene aktivnosti na reformi pravne regulative koja se odnosi na poslovni ambijent, unapređenju obrazovnog sistema i promociji crnogorskih kompanija”, navodi se u saopštenju.

Komora je, kako se dodaje, uključena u brojne međunarodne projekte u čijoj realizaciji blisko sarađuje sa evropskim partnerima i drugim međunarodnim donatorima.

“Veoma je važna njena uloga u integracionim procesima, implementaciji evropske regulative u oblasti privrede i projektima koji se realizuju iz pretpristupnih fondova EU”, kaže se u saopštenju.

Golubović je rekao da PKCG promoviše evropske vrijednosti i njene standarde približava crnogorskoj privredi kako bi se što bolje pripremila za jedinstveno evropsko tržište.

Popa je navela da je PKCG dragocjen partner na putu ka EU.

Ona smatra da je veoma važno da PKCG ima nezavisnost u djelovanju.

“Privreda treba da bude uvijek iznad politike, imajući u vidu to da kreira radna mjesta. Podržavamo aktivno učešće Privredne komore u svim pregovaračkim poglavljima koja se odnose na ekonomiju, a u cilju usaglašavanja sa evropskim prioritetima u ovim oblastima”, poručila je Popa.

Golubović i Popa su se saglasili da je pandemija ukazala na potrebu diverzifikacije crnogorske ekonomije koja je zbog usmjerenosti na usluge, prije svega turizam, pretrpjela velike udare krize.

Popa je rekla da je EU od samog početka krize uz Crnu Goru.

Ona je podsjetila da su tokom prošle godine obezbijedili pomoć u vrijednosti 115 miliona EUR u vidu grantova i povoljnih zajmova za mala i srednja preduzeća.

“EU je i prije početka integracionih procesa Crne Gore ukazivala na ključni značaj diverzifikacije ekonomije, predvidljivosti poslovnog ambijenta, njegove konkurentnosti i transparentnosti. Zato je pregovaračko poglavlje 8 od izuzetnog značaja za Crnu Goru”, smatra Popa.

Prema njenim riječima, prioriteti EU su izgradnja poslovnog okruženja u čijem fokusu su digitalizacija i zelena ekonomija, a to je dio i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Golubović je kazao da je diverzifikacija osnovni zadatak privrede, i da su stubovi tog procesa održiva poljoprivreda, odživa industrija, održivi turizam i informacione tehnologije - kreirani Strategijom pametne specijalizacije.

Iz PKCG su naveli da je tokom razgovora naglašena velika važnost razvoja regionalne saradnje i doprinos Privredne komore procesima na kreiranju zajedničkog tržišta na prostoru Zapadnog Balkana.

“Cilj Crne Gore je punopravno članstvo u EU i svaka regionalna inicijativa koja doprinosi tom cilju ima punu podršku Privredne komore”, rekao je Golubović.

Popa je navela predstojeće ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu kao jedan od rezultata Berlinskog procesa postignut kroz saradnju Zapadnog Balkana i EU i najavila da je sljedeći korak omogućavanje slobodnog kretanja ljudi na ovom prostoru.

“Vrlo je važno da budete dio regionalnog udruživanja. Za realizaciju investicionog plana EU za Zapadni Balkan veoma je bitno uspostavljanje javno-privatnog partnerstva. Saradnja privatnog i javnog sektora je izuzetno važno za kompletiranje procesa EU integracija”, kazala je Popa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније