Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

14. 06. 2021. 18:44 >> 18:45

PKCG

Moratorijum loš za banke, ali i za privredu

Predloženi zakon o moratorijumu imaće negativan efekat ne samo na banke i finansijske institucije, već indirektno i na ostatak privrede, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja bankarstva i drugih finansijskih organizacija i osiguranja Privredne komore (PKCG).

Predsjednik Odbora Miloš Miketić ocijenio je da bi takav moratorijum imao značajne, direktne posljedice na banke, njihovu likvidnost i profitabilnost.

“Na ovaj način bi se oslabio bankarski sektor, što bi se posljedično odrazilo i na mogućnost banaka da kreditno podrže privredu u obimu koji je neophodan”, rekao je Miketić.

On je pojasnio da bi moratorijumom bila obustavljena sva plaćanja kreditnih obaveza na period od šest mjeseci ili tri, po predloženim amandmanima, čime bi banke ostale bez priliva sredstava iz kojih plasiraju kredite.

Miketić je ocijenio da su mjere koje je donijela Centralna banka (CBCG) u intenzivnoj komunikaciji sa poslovnim bankama, adekvatno rasterećenje i podrška onima koji su pogođeni pandemijom.

“I banke su dio privrede i one su pogođene krizom. Mi smo specifična privredna poluga koja omogućava privredi da funkcioniše, tako što izlazimo u susret potrebama kompanija za finansiranjem”, rekao je Miketić.

On smatra da su dosadašnji moratorijumi i drugi mehanizmi podrške mjera koja je potrebna i dovoljna crnogorskoj privredi.

Prema riječima Miketića, banke su spremne da kreditiraju privredu, što i rade punim kapacitetom i tako treba i da ostane.

Negativan stav CBCG prema predloženom Zakonu o moratorijumu

Savjetnica viceguvernera CBCG Nina Vujanović istakla je da je ta institucija izrazila negativan stav prema predloženom Zakonu o moratorijumu, kao i da su sa tim saglasni i Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Predstavnik Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Spasoje Vujošević iskazao je podršku bankarskom sektoru, ocjenjujući predloženi moratorijum štetnim za finansijski sektor.

Potpredsjednica PKCG Nina Drakić istakla je da ovaj predlog zakona može nanijeti štetu bankarskom sektoru koji je pokretač ostatka privrede.

“Centralna banka je u međuvremenu donijela novi paket mjera kojim je proširena lista ugroženih djelatnosti i svi privredni subjekti sa padom prihoda većim od 50 odsto imaju pravo na moratorijum”, navela je Drakić.

On smatra takav predlog zakona treba još jednom razmotriti u komunikaciji sa privredom, Centralnom bankom i komercijalnim bankama i naći rješenje koje će biti prihvatljivo za sve i u godini krize doprinijeti oporavku ekonomije.

Iz PKCG je saopšteno da je informaciju o stanju na tržištu kapitala Crne Gore za prvi kvartal ove
godine prezentovao je Aleksandar Đuričković iz Komisije za tržište kapitala.

“Statistički izvještaj Komisije za tržište kapitala za prvi kvartal ove godine bilježi pozitivne trendove u ukupnom prometu, vrijednosti berzanskih indeksa MONEX, berzanskog indeksa MNSE10 i tržišne kapitalizacije, dok je zabilježen pad broja transakcija”, kaže se u saopštenju.

U prvom kvartalu 2021. godine, zabilježen je rast ukupnog prometa, vrijednosti berzanskog indeksa MONEX, berzanskog indeksa MNSE10 i tržišne kapitalizacije, dok je zabilježen pad broja transakcija.

Navodi se da je ukupan promet ostvaren na Montenegroberzi u prvom kvartalu 20,3 miliona eura, što je rast od 92 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine;

Glavni analitičar Jovana Nenezić je, kada je u pitanju Izvještaju o stanju na tržištu osiguranja za prvi kvartal ove godine, saopštila da je na crnogorskom tržištu osiguranja 31. marta dozvolu za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju imalo 21 društvo za zastupanje, dva preduzetnika – zastupnika u osiguranju i osam banaka.

“Prema preliminarnim podacima za prvi kvartal ove godine vrijednost ukupne aktive na nivou svih društava za osiguranje 31. marta iznosila je 255,7 miliona eura i ostvarila je rast od 2,5 odsto više u odnosu na kraj prošle godine”, rekla je Nenezić.

Odbor je na kraju sjednice ocijenio da bi uvezivanje baza podataka banaka i Uprave prihoda i carina omogućilo adekvatnu razmjenu podataka o klijentima, ubrzalo procese, umanjilo papirologiju, te iskazao podršku ovoj inicijativi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније