Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 02. 2021. 16:14   >>  20:33 10

I DALJE BEZ PLATA

Još nije počela selekcija pilota za ToMontenegro

Radnici Montenegro Erlajnsa, njih 350, već pet mjeseci nijesu primili plate. U Sindikatu linijskih pilota nadaju se da će taj problem biti riješen dijalogom, ali ih više brine činjenica da još nije počela selekcija pilota za novoformiranu ToMontenegro avio-kompaniju. Član odbora za ekonomiju Damir Šehović smatra da nije trebalo prekidati s letovima do operativnosti nove kompanije, a ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da je ToMontenegro održiv jedino ako se objedini s Aerodromima Crne Gore.

Prizemljenjem aviona Montenegro erlajnsa 35 pilota, koji su tamo bili upolseni, brine za svoju sudbinu, uprkos činjenici da je formirana nova avio kompanija ToMontenegro.

“Proces selekcije pilota za novu kompaniju, kao i broj onih koji su potrebni za rad, još nijesu poznati. Piloti se nadaju da će početi da rade u novoj kompaniji, ali smatram I da prilično stidljivo traže nešto alternativno u inostranstvu”, kazao je Nikola Pavlićević iz Sindikata linijskih pilota.

Avioni kompanije Tu Montenegro, kažu u Vladi trebalo bi da polete prije početka ljetnje sezone.

“Vremena ima, ali mislim da se nešto vremena I gubi. Još ne znamo kakvi su unutrašnji planovi nadležnih u Vladi, da li su riješili sve probleme”, kazao je analitičar Predrag Drecun.

Član Odbora za ekonomiju Damir Šehović, tvrdi da je sve urađeno prebrzo i po njegovom mišljenju na pogrešan način i da nije trablo prekidati kontinuitet letjenja.

“Trebalo je prije pripremiti kompaniju koja bitrebalo da startuje sjutradan nakon gašenja prethodne. To je bila praksa sa najvećim brojem, zemalja koje su se odlučile na takav korak”, kazao je Šehović.

Članu Odbora za ekonomiju, socijaldemokrati Damiru Šehoviću nije posve jasan način kupovine aviona kao ni sa koje budžetske stavke će taj novac biti uplaćen.

“Obratio sam se zvanično predsjedniku Vlade, tražio sam da mi dostavi informaciju koja slući kao osnov za kupovinu, tražio sam odluku Upravnog odbora, kao I ugovor koji je izglasao Upravni odbor I tražio sam da mi odgovori na pitanje sa koje budžetske pozicije je prebačen novac kompaniji ToMontenegro imajući u vidu da budžeta nemamo”, kazao je Šehović.

“Mislim da nam je potrebno pet do šest aviona da bismo pokrili ono što nam je interesantno s aspekta ekonomije, sa dva do tri aviona, možemo samo pokriti nešto u regionu, a ne ono što nam je potrebno za komunikaciju sa Zapadnom Evropom”, kazao je Drecun.  

Svim zaposlenim u Montenegroerlajnsu duguje se pet mjesečnih zarada. Kada će biti isplaćene zavisiće od prodaje imovine. Glavni grad je uplatio svim radnicima po 250 eura pomoći. Uprkos svemu piloti bi da ostanu u Crnoj Gori.

Nadamo se I želimo da ostanemo u Crnoj Gori. Nadamo se da će avioni što prije da polete”, poručio je Pavličić.

Zoran Leković, TVCG

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније