Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 02. 2021. 12:48 >> 12:51
1

KANDIĆ SAOPŠTILA

Poslodavci smanjuju plate i za 50 odsto

Članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA u Glavnom gradu Marija Kandić kazala je da usljed pandemije virusa Kovid-19 mnogi poslodavci, potpuno van pravnih okvira, svojim radnicima umanjuju zarade čak i do 50 odsto, pa time zarada čak ide ispod minimalne.

Kandić objašnjava da dobro uigrana i poznata šema daje mogućnost poslodavcima da nesmetano i nekažnjeno prolaze.

"U prvoj smjeni poslodavci angažuju radnike koji su osigurani, dok su u drugoj oni koji rade “na crno”. To čine zbog toga jer Inspekcija rada u Crnoj Gori na teren izlazi po prijavi do 13 sati. Na taj način godinama izbjegavaju odgovornost za kršenje Zakona o radu”, ističe Kandić.

Prema njenim riječima, najbolji lijek za izlazak iz sive ekonomije i rada “na crno” je savjestan i profesionalan rad Inspekcije rada.

"Inspekcija rada prikuplja važne informacije prilikom obilaska terena - ugovore o radu, da li su obavljane izmjene tih ugovora kroz anekse, da li su poštovane odredbe, kao i da li su ugrožena radnička prava. Rješenje je da podaci iz kontrole budu javno prikazani, jer ćemo na taj način imati saznanja o tome koliko savjesno rade država i privreda. To je jedini dobar put da riješimo ono što kontrolna lista ne može – ranjivost na korupciju”, smatra Kandić.

Članica Glavnog odbora URE u Podgorici napominje da postoji osnovana sumnja da se radi o višegodišnjoj saradnji između Inspekcija rada i poslodavaca, koja se ogleda u tome da inspektor prethodno najavi posjetu poslodavcu.

"Sve je veći broj nezadovoljnih radnika koji prijavljuju svoja iskustva i nepravilnosti u radu Inspekcije rada. Mnogi od njih nisu zadovoljni preduzetim akcijama. Sve je veći broj onih kojima se krše osnovna radnička prava. Kao posljedicu svega vidim u onom čuvenom “ćuti i ne buni se, takvih kao ti ima najmanje deset na birou rada. Sve to je dalo za pravo poslodavcu da eksploatiše, ucjenjuje, diskriminiše radnika i krši njegova prava. Svako od nas želi da radom sebi obezbijedi dostojanstven život", zaključuje Kandić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније