Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.Lj. [ Mina ]

04. 09. 2024. 16:58 >> 16:58

MERS

Poljoprivrednicima 450 hiljada eura podrške za zaštitu biodiverziteta

Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERS) potpisalo je sa Eko-fondom ugovor za realizaciju javnog poziva u vrijednosti od 450 hiljada eura, za podršku poljoprivrednim praksama u cilju očuvanja i zaštite biodiverziteta.

Kako je saopšteno iz MERS, ugovor su potpisali resorni ministar Damjan Čulafić i direktor Eko-fonda Draško Boljević.

Navodi se da će javni poziv biti realizovan u okviru projekta "Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori”.

"Namijenjen je pravnim licima, uključujući udruženja proizvođača, organizacije proizvođača, kooperative, klastere, asocijacije i nevladine organizacije koje su upisane u relevantne registre do dana podnošenja zahtjeva za podršku", kazali su iz MERS.

Ćulafić je, prilikom potpisivanja ugovora, istakao da je odnos između biodiverziteta i poljoprivrede simbiotski.

„Biodiverzitet ne samo da podržava ključne aspekte poljoprivredne proizvodnje, već poljoprivreda može doprinijeti očuvanju biodiverziteta kroz održive poljoprivredne prakse", kazao je Ćulafić.

Kako je dodao, razumijevanje, očuvanje i promocija ovog odnosa i važnosti biodiverziteta nije samo ključno za održavanje zdravih ekosistema i zaštitu prirodnih resura, već je i temelj za održivu i produktivnu poljoprivredu.

Boljević je istakao da će Eko-fond, osim administrativnih i tehničkih kapaciteta, podržati javni poziv iznosom od 100 hiljada eura, potvrđujući, kako je naveo, posvećenost zaštiti i unaprjeđenju životne sredine.

"Podrška će se pružati kroz 100 odsto grantova, koji pokrivaju troškove direktnih plaćanja krajnjim korisnicima za uvođenje praksi usmjerenih na očuvanje biodiverziteta, te organizacione troškove, uključujući nabavku sredstava za implementaciju, edukaciju, monitoring, izvještavanje, i honorare za angažovano osoblje", pojasnio je Boljević.

U saopštenju MERS se navodi da poziv obuhvata tri mjere za koje su opredijeljena sredstva.

Za očuvanje ugroženih rasa/sorti domaćih životinja i biljaka opredijeljeno je 175 hiljada eura, dok je za očuvanje biodiverziteta i životne sredine na trajnoj travnatoj površini i obradivom zemljištu opredijeljeno 100 hiljada eura.

Za očuvanje obilježja pejzaža (kamene terase-suvozidi i živice) biće izdvojeno 175 hiljada eura.

"Po raspisivanju javnog poziva, aplikanti će moći da se prijave za jednu ili više mjera u skladu sa potrebama krajnjih korisnika", kazali su iz MERS.

Kako su dodali, navedeni javni poziv je pilot projekat čija će realizacija predstavljati osnov za nastavak uspješne saradnje i zajedničke realizacije projekata MERS i Eko-fonda.

"MERS će, zajedno sa Eko-fondom, u narednim sedmicama organizovati Info dan prije samog raspisivanja javnog poziva, a svi detalji će biti blagovremeno iskomunicirani putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva i Eko-fonda", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније