Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.M.

08. 08. 2024. 08:42 >> 08:42
1

Euromost

Odmah da se zatvori odlagalište u Dobrakovu

Nevladina organizacija (NVO) Euromost saopštila je danas da je podnijela prijave Upravi za inspekcijske poslove protiv Komunalnog preduzeća Lim zbog bjelopoljskog privremenog odlagališta u Dobrakovu.

Iz Euromosta su kazali i da su ujedno obavijestili Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Agenciju za zaštitu životne sredine i Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, da odmah zatvore ovo privremeno odlagalište, te da će u slučaju zaraze biti krivično odgovorni zajedno sa nadležnim inspekcijskim organima, ako ne reaguju.Oni su dostavili video snimak na kojem se kako kažu vidi životinjski otpad rasturen po bjelopoljskom privremenom odlagalištu.

Kako navode u ovoj NVO, ranije su tražili od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove da ne krše zakon o upravljanju otpadom i kontrolišu svako odlaganje životinjskog otpada na ovom odlagalištu, isti su odgovorili da je to sve za njih uredu, a iz Euromosta navode ih demantuju snimci koje su objavili.

"NVO Euromost je obavijestila pored građana i zaposlene u graničnoj policiji, kao i radnike koji rade na ovoj dionici, da se širi nesnosan smrad, a od radnika preduzeća koji opslužuju ovo privremeno odlagalište da im se ugrožava zdravlje, ali da ne smiju da govore javno jer im prijete otkazima", piše u saopštenju.Iz Euromosta navode da je Zakonom o upravljanju otpadom jasno naglašeno u članu 78, da se privremeno odlagalište može koristiti najmanje godinu dana od dana prijema, odnosno može i dvije godine, ali pod uslovom da se za svaku godinu plaća naknada od deset eura za jednu tonu komunalnog otpada.

"Komunalno preduzeće Lim iz Bijelog Polja, ne samo da nema nikakvu saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine koja je takođe u obavezi da ima shodno Zakonu o upravljanju otpadom, za privremeno odlagalište u Dobrakovu, već umjesto jedne ili dvije godine već 30 godina upravlja ovim privremenim odlagalištem, takođe i ne plaća pomenutu naknadu od deset eura po toni, niti poštuje zakonske propise, koje je u obavezi da poštuje tokom odlaganja otpada čime ugrožava zdravlje građana i životnu sredinu", poručili su iz Euromosta.

Navode i da se na snimcima takođe vidi kako je kućica koja treba da se koristi urušena te da je pored nje odložen ogromni otpad, te kako se ne koristi vaga koju je finansirala Evropska unija kroz projekat Bijelo Polje-Priboj.

"Agencija za zaštitu životne sredine, Ministarstvo ekologije kao i inspekcije za sve ovo su upoznate, a ništa ne preduzimaju, jer su isti shodno zakonu u obavezi da naplaćuju naknadu koja ide u budžet Crne Gore i koja su predviđena zakonom da se koriste za izgradnju postrojenja za obradu otpada, nabavku opreme za sakupljanje i transport otpada, sanaciju i rekultivaciju neuređenjih odlagališta. Sa ćutanjem Agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva ekologije kada se tiče naplate, se ide na štetu građana, kao i budžeta Crne Gore, što je razlog da mora reagovati i tužilaštvo, jer dopuštaju da komunalna preduzeća u opštinama na sjeveru Crne Gore, već 20 do 30 godina ne plaćaju zakonske propisane obaveze, a isto pitamo i ove dvije institucije da objasne u javnost zašto im ne naplaćuju ove obaveze", naveli su iz Euromosta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније