Екологија

Оља Булатовић

30. 11. 2022. 06:47   >>  13:17 2

ЕКОЛОШКИ АКТИВИЗАМ НА БАЛКАНУ

Зелена револуција је неизбјежна

Требало је да прођу деценије у којима смо свједочили уништавању животне средине и да се извјештај Уједињених нација о стању глобалне климе за 2022. годину назове "хроником климатског хаоса”, да би шира заједница постала свјесна опасности по људску цивилизацију. Ипак, појединци, удружења и неформалне групе већ годинама воде еколошке битке. За Портал РТЦГ о својим искуствима говоре активисти из Црне Горе, Хрватске и Србије, суочени са сличним проблемима.

Еколошки активизам значи окупљање појединаца, група и организација које кроз сарадњу на различитим пољима покушавају да ријеше одређени еколошки проблем или да притиском утичу на доносиоце одлука да се усмјере на њихово рјешавање. У цијелом региону стање, када је о животној средини ријеч, јесте такво да често не преостаје ништа друго осим побуне.

Црна Гора: Свијест грађана се буди, интересне групе кочница.

Вишедеценијска социо-економска, културолошка и образовна криза, која је оставила посљедице на наше друштво, уз исто тако константну политичку кризу, утицала је на то да грађани остану незаинтересовани за најбитније животне теме, каква је на примјер отимање природних ресурса и друштвене имовине, каже Александар Перовић из НВО Озон.

“Еколошки као и укупни грађански активизам у Црној Гори, посљедњих неколико година нашао се, нажалост, на удару политиканских интересних група и лобија, који су се осјетили угроженима због искрених грађанских иницијатива широм Црне Горе које су за циљ имале заштиту јавног интереса.”

Перовић оцјењује да су, користећи могућност манипулације јавности преко друштвених мрежа, ширењем лажних вијести, мотивисане искључиво личним интересима, те групе и лобији злоупотријебили повјерење оних који су успијевали да скрену пажњу јавности на суштинске проблеме који су угрожавали животну средину и наносили несагледиве еколошке и економске штете.

Зоран Бојовић из Удружења љубитеља Горице и природе сматра да су грађани свјесни да је рјешавање еколошких проблема све важније.

“Нажалост, наше смо градове због лошег планирања и ненормалних навика претворили у нефункционалне и нездраве, а од скоро и токсичне, бетонске спаваонице. Неће проћи пуно година када ће одлазак из оваквих градова бити разуман потез за све који се не желе тровати”, сматра Бојовић.

Хрватска: Промјене могу донијети удружени “мали људи”

Као дио климатског покрета, Еxтинцтион Ребеллион Загреб залаже се првенствено за спрјечавање изумирања свих врста на планети, укључујући и људску, узрокованог климатском кризом, губитком биоразноликости, прелажењем планетарних граница одрживости и другим катастрофалним посљедицама дјеловања капиталистичке цивилизације

“Препознајемо да је климатска правда нераскидива од друштвене правде, да се капитализам не би уопште развио да није било колонијализма и да се дубоке друштвене неправде које је оставио осјећају и данас, поготово у разним кризама у којима живимо. Тако они најзаслужнији за климатску кризу, стотину власника највећих корпорација које узрокују око 70% укупних емисија штетних гасова, сноси најмање посљедице, док најсиромашније становништво и земље глобалног југа које најмање узрокују климатску кризу, трпе највише експлоатације и најгоре посљедице кризе” наводе активисти из Еxтинцион Ребеллион за наш Портал.

Они се залажу за одрживу економију и демократизацију друштва у смислу да све припаднице и припадници друштва политички учествују у одлучивању о својој околини и свом животу.

“И у коначници, залажемо се за реципроцитет с природом, регенерацију природе која је уништена и заштиту биоразноликости, што се може постићи буђењем свијести о томе да је природа та која је кључна за наш опстанак и да је морамо штитити. И сад се враћамо на почетак приче, а то је да такве промјене, праве и системске, једино могу доћи „одоздо“, а то се већ и догађа“, објашњавају хрватски “зелени” активисти.

Поручују да је ситуација с климатском кризом лоша, али нада још увијек постоји и већ сад свједочимо невјеројатним успјесима „малих људи“ који су се удружили за спас животне средине и климе и зато нам не преостаје ништа друго него да наставимо да се боримо.

Србија - Борба за природу под батинама

Еколошки фронт Нови Сад се највише бавио стихијским урбанизмом, који називају инвеститорским. Пред њима су се у претходној години нашла велика питања попут усвајања Генералног урбанистичког плана до 2030.године и почетак изградње моста на новосадском приобаљу које је станиште за преко 200 заштићених и строго заштићених врста, као и природна водоплавна зона.

Видјели су да је учешће шире заједнице искључено, а рјешења која су им понуђена угрожавају квалитет живота сваког појединца.

 

“Несавјесно искориштавање природе и њених ресурса вишедеценијски је проблем у нашој држави; преко изградње малих хидро електрана, несразмјерне и непланске сјече шума, нееколошког експлоатисања рудних богатстава, до изградње приватних објеката у заштићеним подручјима. Представници републичке, покрајинске и градске власти вођени личним, а не јавним интересом, доносе одлуке и спроводе политику која је у складу са интересима инвеститора и капитала, а не у складу са животом достојним и по мери човјека”, истичу активисти из Новог Сада за Портал РТЦГ.

Они сматрају да је еколошки грађански активизам изнуђен, а на питање да ли је “еколошка револуција” могућа, одговарају - можда, али је у сваком случају неопходна. Били су изложени и физичком насиљу.

“Приватно обезбеђење нас је тукло и буквално јахало по врату једног нашег суграђанина док се 21. јула 2022. у Скупштини усвајао ГУП. Новосадски активисти и грађани од 11. јуна кампују у шуми на Шодрошу, пошто је кинеска компанија ЦРБЦ ангажовала подизвођаче који су извршили противзакониту сјечу. У другој половони октобра, изведена је јединица за разбијање демонстрација која нас је приводила и тукла. Тукли су жене и старије људе, перфидно нас ударали штитовима и шутирали, грубо потискивали у шуму. На протесту 23. октобра поновљено је насиље над грађанима и активистима, као и привођења. Покренуто је око 50 процеса против грађана и активиста поводом свих догађаја које можемо да повежемо са Генералним урбанистичким планом“, кажу из Еколошког фронта.

Еколошки активизам - импулс природе која штити себе

Сви еколошки активисти су сагласни да грађани немају други избор осим да сами стану у сопствену одбрану и одбрану животне средине.

“Да је среће, институције би радиле свој посао и не би било потребе да грађани "притискају". Овако, институције су препуштене, у већини случајева, лошим партијским кадровима, а ту је "притискање" узалудно. Наравно, моћ је и даље у рукама грађана, па ће свака добро организована, масовна и прецизно фокусирана еколошка акција дати резултат. На нама је, свакако, да ли желимо зелену или сиву државу”, каже Зоран Бојовић, додајући да Удружење љубитеља Горице и природе од 2014. године организује волонтерске акције на којима је до сада учествовало преко 4 хиљаде грађана, чиме су задовољни.

Еxтинцтион Ребеллион Загреб еколошки грађански активизам виде као логичан и „органски“ импулс природе која штити саму себе.

“Сматрамо да уопште није упитно је ли зелена револуција на овим просторима могућа, она је уствари неизбјежна с обзиром на посљедице климатске кризе и уништење еколошких услова за живот који нас чека и на шта нас упозоравају научни извјештаји. Но, чињеница је да је, барем у Хрватској, друштво махом пасивно и апатично па је у овим тренуцима, кад је свима још увијек „довољно добро“, већину становништва тешко политички и активистички активирати. Можда ће вода заиста морати доћи до грла да видимо масовне друштвене промјене и еколошко освјештавање, но ми дефинитивно нећемо сједјети и чекати на тај тренутак”, наводе хрватски активисти.

Из Еколошког фронта Нови Сад кажу да је тема испловила као једна од кључних, имају нове странке и политичаре који су из еколошког активизма ушли у институције , те се сада глас некадашњих еколошких активиста чује и у дому свих грађана – Народној скупштини.

“Такође, пажњу су почеле да обраћају и остале странке, прије свега опозиционе, док странке из владајућег корпуса покушавају да се одбране разним методима и спиновима, покушавајући да убиједе грађане да и они воде рачуна о екологији. Све што ураде могло би да се подведе под греенwасхинг, јер ситуација на терену их свакодневно демантује” наводе из Еколошког фронта.

Александар Перовић сматра са треба да прође одређено вријеме да грађани схвате да оно што нам свима живот значи нијесу партијска препуцавања , већ јавни интерес, да науче шта значи лична одговорност за квалитет животне средине и да природна богатства доживе као своја.

“Тек када будемо схватили да само ми можемо сачувати оно највриједније и за нас и за будућа покољења , можемо се надати да ће грађански еколошки покрет бити довољно јак да утиче на друштвена дешавања. Вјерујем да је управо ту она скривена снага, која ће се појавити на терену у право вријеме и на правом мјесту.”, сматра Перовић.

Еколошка свијест развија се још од индустријске револуције из XИX вијека, али је очито било потребно да у толикој мјери угрозимо земљу, воду и ваздух, тиме и сав живи свијет, да се у људима покрене незадовољство и импулс да се опредијеле за борбу за сопствени опстанак.

Пратите нас на

Коментари 2

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије