Екологија

[ Zumiraj.me ]

01. 10. 2022. 13:19   >>  13:17

УПРКОС МОРАТОРИЈУМУ

Истекао рок за уклањање сепарације – Ископавају државно, не маре за одлуке Владе

Упркос мораторијуму, одлукама, информацијама, извјештајима и најавама последње три Владе – нелегална експлоатација шљунка из црногорских ријека и са државних парцела не престаје.

Ову тврдњу потврђују наши снимци који биљеже наставак те праксе и протеклих дана, иако је донешена информација о забрани експлоатације и усвојен извјештај Регионалног водовода у којем се наводи да је угрожено водоснадбијевање црногорског приморја уколико се не престане са експлоатацијом и не санира ријека Морача.

На сљедећим снимцима можете видјети тренутно стање у КО Грбавцима и КО Махали у близини ушћа ријеке Цијевне у Морачу и како се и даље наставља копање на државним парцелама чиме се краде шљунак који је власништво државе.

Влада наложила уклањање Монтенегро Петрола

Влада је на сједници 3. августа 2022. године усвојила информацију о раскиду уговора о закупу из 2014. године, на основу којег је Монтенегро Петрол, фирма власнице Андреје Шушкачевић користио државну парцелу КО Махала.

Том приликом Влада је, како се наводи, задужила институцију Заштитника имовинско правних интереса Црне Горе да предузме активности у циљу заштите интереса и имовине Црне Горе.

Такође Влада истим закључком задужује и Управу за катастар и државну имовину да обезбиједи да закупац ту парцеле доведе у првобитно стање.

Упркос овим закључцима примијетили смо да Монтенегро петрол и даље користи парцелу и да ископава шљунак са исте.
Фирма Монтенегро Петрол д.о.о. и даље за бетонска постројења и сепарације користи државну парцелу КО Махала 2227/3 и 2227/4 коју је користила на рачун уговора о закупу из 2014. године. Он је преузет од предузећа Транспетрол 2017. године и трајао је према Закључку Владе до 2019. када је како се тврди у изјави Транспетрола извршена и посљедња уплата од стране Монтенегро петрола. У уговору пише да се једностраним отказом уговора Закупца сматра и неплаћање закупа у уговореном року или кашњењем од преко 30 дана.


Рок за враћање у првобитно стање давно истекао

Уговором о закупу, чланом 6, назначено је да у случају истека или раскида уговора закупац има рок од 30 дана да парцелу, која је предмет закупа, ослободи од покретних и непокретних ствари и да је врати у првобитно стање: Уколико то не учини , онда ће то спровести држава о његовом трошку.

Међутим то се још увијек не дешава. Незванично сазнајемо да је тек ових дана формирана комисија која ће се бавити овим случајем.

На који начин ће се парцела вратити у првобитно стање остаје да се види јер се на сателитским снимцима види да је “поједена” у односу на период када је преузета уговором.

Покушај присвајања имовине и спорни нелегални објекти

Фирма Монтенегро Петрол д.о.о је у мају 2017. године на државним катастарским парцелама КО Махала 2227/3 и 2227/4 успјела да убиљежи 23 објекта, без дозволе са теретом грађења на туђем земљишту.

Није познато како је та фирма укњижила објекте као власништво, имајући у виду да је маја 2015. године постала власник непокретне имовине Транспетрола на име дуга. Нигдје се не помиње предаја објеката од стране Транспетрола, који је дуго био у пореској блокади.

У једном од дописа Транспетрола из 2019. године упућеног Министарству финансија наводи се да је Монтенегро петрол извршио уплату закупнине умјесто Транспетрола, јер је исти постао власник објеката на парцелама које су предмет закупа.

“У прилогу достављамо доказ о уплати закупнине из Уговора, коју је извршио Монтенегро петрол д.о.о јер је он у току закупнине постао власник постројења за сепарисање И производњу шљунка И пијеска , бетонаре, грађевинске оперативе, транспортних средстава, као и објектата изграђених на тим локацијама, које је “ Транспетрол” претходно стекао куповином од “ Грађевинско Горица” АД Подгорица и наставио активности које су обављане на предметном земљишту И наставио дјелатности на овој непокретности,” наводи се у овом допису Транспетрола који потписује директор Славко Крачковић.

Све ово је потврдио и Виши суд који је укинуо пресуду Основног суда којом се предметне парцеле предају у власништво Монтенегро петрола на основу објеката и тужбе.

У пресуди Вишег суда у Подгорици Гж. бр. 5547/20 од 24.05.2021. пише да Монтенегро петрол није градио укњижене објекте и да је пресуда Основног суда, којом је требало да предметне парцеле постану трајно власништво Монтенегро петрол, неоснована.

Монтенегро петрол нам раније није одговорио на питања на основу чега користи парцеле, на основу чега су покушали да присвоје државну имовину, да ли врше експлоатацију шљунка и да ли су плаћали закупнину предвиђену уговором.

“Дођи да снимиш ако смијеш”

Приликом теренског обиласка државних парцела у Грбавцима заједно са екипом телевизије НОВЕ М, затекли смо нелегалну сепарацију извјесног Зорана Станића, који је покушао да нас спријечи да снимимо узурпацију и нелегалне активности на државним парцелама.
Његова сепарација била је предмет инспекцијског надзора Еколошке инспекције тј. Управе за инспекцијске послове, која је након што је утврдила да она ради без дозвола и еколошких сагласности на државном земљишту, о томе упознала остале надлежне органе.

Том приликом је утврђено, како се наводи, да се “на њој налазе депоније материјала које су по изјави присутног лица експлоатисане у претходном периоду, а да се даља експлоатација не обавља”. То стоји у документу “Информација о резултатима инспекцијског надзора “ по пријави једног грађанина.

“Неограничене залихе или рупе без дна“

Интересантно је и да су приликом инспекцијског надзора затечена и провјеравана три грађана и два правна лица, међу којима су Божидар Мараш, Зденко Мараш и фирме ДОО Фаб Ливе и Пе МАР, власника Предрага Мараша. Инспектори су констатовали на основу њиховог исказа да је материјал који сепаришу раније депонован и експлоатисан. Међутим наше камере мјесецима биљеже наставак коришћења са приватних и државних парцела и на десетине шлепера који одвозе шљунак са ових сепарација, те је јасно да би се залихе давно потрошиле уколико се не ископавају нове.

Раније нам је власник Пе МАР-а Предраг Мараш казао да се он више не бави тиме након што је кажњен током вађења шљунка. Тврди да набавља материјал из тампона и ископа грађевинских објеката. Међутим, на снимцима се виде камиони који долазе празни и одлазе пуни пијеска.

„Не вршим експлоатацију шљунка, а казну сам уредно и у року уплатио. Материјал набављам из ископа већином од зграда или неких већих објеката. Моје машине и материјал не узурпирају државну имовину,“ тврдио је Мараш у ранијим одговорима.

На питање како коментарише то што је са случајем нелегалне експлоатације и узурпације државног земљишта сада упознато И Специјално државно тужилаштво, Мараш одговара:

„Немам коментар. Ако сматрају да треба и даље код мене да врше провјеру доступан сам. Ово ми је била прва казна, што можете да провјерите. Шљунак који ја производим није добијен нелегалним путем,већ је то тампон (довезен из ископа) који се прерађује,“ рекао је тада Мараш.

Подсјетимо да је Мараш затечен у експлоатацији и да је за то кажњен са 1200 еура.

Регионални водовод на минимуму

У разговору са директором УО Регионалног Водовода, Зораном Лакушићем сазнали смо да је, како је рекао, захваљујући напорима запослених и његовом залагању ове године водовод успио да снадбије приморје без већих рестрикција. Уколико се, како каже он, не заустави експлоатација и санира девастирана ријека Морача, то ће следеће године бити упитно.

Шта ће овим поводом предузети Влада Црне Горе није још увијек познато. Грађевинска инспекција је завршила надзор али нам налази још нису познати. Незванично сазнајемо да је у случају Монтенегро петрола формирана комисија која ће се састајати у наредном периоду.

Подсјећамо да је након претходне полицијске акције одбачено 16 кривичних пријава и да је сада предмет прослијеђен Главном специјалном државном тужиоцу, Владимиру Нововићу.

 

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије