Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

П.Р. [ Beta ]

14. 09. 2022. 14:08 >> 14:03

WWF

Obnovljivi izvori energije ključni za energetsku sigurnost Balkana

Svjetski fond za prirodu (WWF) je ukazao da su obnovljivi izvori energije ključni za energetsku sigurnost Balkana.

U saopštenju WWF je navedeno da, prema najnovijem izvještaju UNECE o stanju obnovljivih energija 2017-2021. sedamnaest zemalja Jugoistočne i Istočne Evrope, Kavkaza i Centralne Azije zabilježilo do sada nezapamćen rast kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Izvještaj UNECE o stanju obnovljivih energija za 2022. pripremili su Mreža obnovljivih izvora energije za 21. vijek (REN21) i Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE).

Izvještaj pruža najnovije informacije o stanju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Kazahstana, Kosova, Kirgiske Republike, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Ruske Federacije, Srbije, Tadžikistana, Turkmenistana, Ukrajine i Uzbekistana.

"Prvi put najveći udio čine solarna (58 odsto) i energija vjetra (25 odsto). Faktor kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vjetra u regionu porastao je za sedam odsto dok je faktor kapaciteta za proizvodnju solarne energije porastao za više od 10 odsto u periodu od 2017-2021", navodi se u saopštenju WWF.

Po rastu održivosti prednjači Ukrajina, sa povećanjem kapaciteta obnovljivih izvora energije od 8,3 gigavata (GW), a prate je Kazahstan (3,7 GW) i Ruska Federacija (3,5 GW). Četvrto mjesto Srbija dijeli sa Gruzijom, međutim, povećanje njihovog kapaciteta pokazuje izuzetan pad u odnosu na prve tri zemlje – samo 0,5 GW dodato u periodu od 2017-2021.

Crna Gora, Bosna i Herzegovina, Albanija, Makedonija i Kosovo bilježe povećanje manje od 0,5 GW, i u velikoj mjeri još uvijek zavise od fosilnih goriva i oslanjaju se na ograničeni broj izvoznika energije, prvenstveno na Rusku Federaciju.

Po izvještaju, čak 13 zemalja regiona u velikoj mjeri zavisi od uvoza električne energije. Istaknuto je da bi obnovljivi izvori energije mogli da pomognu ovim zemljama da povećaju raznovrsnost snabdijevanja električnom energijom te da se zaštite od velikih kolebanja cijena prirodnog gasa i nafte.

"Zemlje našeg regiona i dalje kaskaju za svjetskim trendovima, ali i za napretkom svojih najbližih komšija. U svjetlu ekonomske krize i političke nestabilnosti, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost su ključni za energetsku samostalnost. Potrebno je mnogo više ulaganja i ozbiljnije sprovođenje politika u oblasti održivih i obnovljivih izvora energije. Subvencije za fosilna goriva su i dalje velika smetnja i krajnje je vrijeme da se odmaknemo od ulaganja u uništavanje planete i okrenemo održivijoj budućnosti”, istakla je izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz.

Preporuka je da, imajući u vidu da je Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP27) za svega nekoliko mjeseci, zemlje i investitori u regionu odmah udvostruče napore u vezi sa primjenom obnovljivih izvora energije kako bi se postigao globalni cilj nulte emisije ugljen dioksida i okončala zavisnost od fosilnih goriva.

Povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije ključno je za jačanje energetske sigurnosti i pristupačnosti u svjetlu energetskih i finansijskih izazova nastalih nakon izbijanja sukoba u Ukrajini”, rekla je izvršna sekretarka UNECE Olga Algajerova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније