Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

12. 09. 2022. 11:58 >> 12:03

ENERGETSKA KRIZA

Električna vozila gube svoj šarm

U Njemačkoj vlada zabrinutost da će, ako se trend nastavi, doci do negativnih efekata na investitore kojima će nedostajati podsticaji da grade objekte za punjenje, što će električne automobile učiniti manje atraktivnim i nepoželjnim.

Šefovi automobilske industrije industrije u Njemačkoj saopštili su da rastucći troškovi energije ugrožavaju buducćnost električnih automobila.

Pojasnili su da porast cijena električne energije, kao i dostupnost sirovina, te hronična nestašica djelova i široko rasprostranjeno smanjenje raspoloživog dohotka imaju značajan uticaj na proizvodnju i prodaju automobila.

Do skoro je vlasništvo nad električnim automobilima dobijalo na atraktivnosti zbog raznih državnih podsticaja, kao i zbog porasta cijena naftnih derivata. Ipak, ta razlika se značajno smanjila nakon povecćanja cijena električne energije u Njemačkoj za oko trecćinu u poređenju sa prošlom godinom.

Vlasnici električnih automobila, bilo da pune svoje automobile kod kucće ili putem ugovora sa operaterima za punjenje, uviđeli su porast cijena od 10 odsto ili više. Zabrinjava dalji rast cijena i činjenica da je cijena struje vezana za cijenu gasa.

Allego, jedan od najvećih operatera stanica za punjenje u Njemačkoj, podigao je cijene početkom ovog mjeseca sa 43 centa po kilovat satu na 47 centi. Ekspresno punjenje, putem kontinuirane struje, poraslo je sa 65 na 70 centi po kilovat satu, dok je najbrže, takozvano ultra-brzo punjenje, poraslo sa 68 centi na 75 centi po kilovat satu. I diskont supermarketi, lanci “uradi sam” i prodavnice namještaja, koji su donedavno nudili korisnicima besplatno punjenje dok su kupovali, sada uvode naknade.

Ekonomista za automobile Stefan Braceli i osnivač Centra za upravljanje automobilima (CAM) tvrdi da su sve pomenute okolnosti veliki izazov za industriju električnih automobila.

„Eksplozija cijena električne energije mogla bi da bude akutna opasnost za tranziciju vozila i moramo da budemo nejvjerovatno oprezni u vezi sa tim“, rekao je Bracel nemačkim medijima.

Pojasnio je da je, ako električni automobili postanu skuplji za korišcćenje, nalet električne mobilnosti u opasnosti da propadne, jer će “rijetko ko više kupovati električni automobil“.

On je pozvao njemačku vladu da osigura da cijena električne energije ostane ispod cijene benzina, za koju kažu da je ključna za budućnost električnih automobila.

„Električni automobili gube svoj šarm“, napisala je Helena Visbert, direktorka Centra za automobilska istraživanja iz Duisburga, u nedavnom komentaru za ekonomski dnevnik Handelsblatt.

Državne subvencije za električne automobile će se prepoloviti na 4.500 eura od 2023. godine, dok kupci plug-in hibrida, koji trenutno primaju isplatu od 6.750 eura, više neće biti podržani. Ukupan iznos novca koji je na raspolaganju biće ograničen na 2,5 milijardi eura, što je dovoljno da pokrije bonuse za samo 400 hiljada električnih automobila, odnosno manje od jedan odsto automobila na njemačkim putevima.

Iz industrije električnih automobila ne vjeruju da će se reforma EU, koja je na planu i koja bi odvojila cijenu struje od cijene gasa, desiti dovoljno brzo.

Jedan prijedlog koji bi se relativno brzo mogao primijeniti bio bi povećanje poreza na vozila na dizel i benzinske automobile. Trenutno vlasnici električnih automobila ne plaćaju porez na svoja vozila, a imaju i privilegiju da koriste autobuske trake i parking mjesta koja nisu dostupna neelektričnim automobilima.

U Norveškoj, gdje je vlada rano prihvatila finansijsko podsticanje kupovine električnih automobila i uspostavljanje široke mreže za punjenje, 65 odsto novih automobila registrovanih prošle godine bila su električna vozila, što ih stavlja na vrh liste koju je sastavilo Udruženje evropskih proizvođači automobila. Njemačka je na šestom mjestu na listi sa 13,6 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније