Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG

07. 09. 2022. 12:19 >> 12:13

ANKETA O GLOBALNIM PRIJETNJAMA

Inflacija i klimatske promjene opasnije od rata u Ukrajini

Većina građana smatra da su troškovi života i klimatska kriza veći problem od oslobađanja Ukrajine, rezultati su globalne ankete koju su sprovele britanske organizacije “Datapraxis” and “YouGov”.

U 16 od 22 ispitane zemlje, 28 odsto od 21 hiljade ispitanika vjeruje da bi Rusija trebalo da napusti teritoriju koju je okupirala u Ukrajini, ali kao veći problem koji ugrožava bezbjednost njih 36 odsto vidi klimatske promjene i energetsku krizu.

Ispitanici na sjeveru i jugu planete imaju gotovo dijametralno suprotne stavove o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Dok više od polovine ispitanika u Južnoj Africi, Nigeriji i Indiji smatra da Rusija „opravdano želi da ima veći uticaj u ovom dijelu svijeta”, 78 odsto ispitanika u Velikoj Britaniji, 53 odsto u Njemačkoj i 58 odsto u SAD- u i Francuskoj rusko prisustvo u Ukrajini vidi kao invaziju i agresiju.

Skoro polovina ispitanika navela je inflaciju i klimatsku krizu kao najveće izazove sa kojima se njihova porodica i zajednica danas suočavaju. Najviše su za ova pitanja zabrinuti građani Singapura (76 odsto), Velike Britanijie (70 odsto), Francuske i Srbije (58 odsto), Poljske (57 odsto), NJemačke i Japana (45 odsto).

Nasuprot tome, u Turskoj, gdje je visoka dvocifrena inflacija uporna već nekoliko godina, samo 53 odsto ispitanika navelo je inflaciju i troškove života kao tri najveće zabrinutosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније