Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ M.M.Lj. ]

27. 07. 2022. 10:21 >> 10:19
1

ORGANIZACIJA KOD

Traže inspekcijski nadzor mljekare koja navodno zagađuje Zetu

Organizacija KOD podnijela je četvrtu inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora u vezi sa poslovanjem mljekare „Šimšić-Montmilk“ zbog, kako tvrde, ispuštanja otpadnih voda u rijeku Zetu. Napominjući da je Zeta proglašena parkom prirode, očekuju da će ovaj put inspekcija postupiti prema Zakonu i zabraniti vršenje bilo koje radnje kojom se ugrožava životna sredina.

Predstavnici Organizacije KOD i Agencije za zaštitu životne sredine obišli su mjesto gdje mljekara, kako tvrde, ispušta otpadne vode u rijeku Zetu. Obilazak je urađen sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju koji je uzeo uzorke na analizu.

“Shodno dobijenim rezultatima kvaliteta otpadne vode, izvršiće se dalje procesuiranje odgovornih i nadoknada počinjene štete”, navodi se u saopštenju KOD-a.

Organizacija KOD je nastavila da motri na proces praćenja najvećih zagađivača rijeke Zete uprkos, kako su rekli, nezainteresovanosti ekološke inspekcije i organa lokalne samouprave da to isto zagađenje spriječi.

“Jedan od najvećih zagađivača, mljekara „Šimšić-Montmilk“ je dobila ekološku saglasnost od Opštine Danilovgrad koja ne definiše rokove u kojima zagađenje treba biti riješeno. Na taj način Opština Danilovgrad ovom privrednom društvu formalno dozvoljava da posluje i to bez mjera zaštite životne sredine, te da istu zagađuje i oštećuje, bez ikakvih zakonskih posljedica i sankcija”, kazali su iz Organizacije KOD.

Kazali su da razumiju da Opština uvijek treba da podržava razvoj privrede i proizvodnje, ali nikad na račun životne sredine i zdravlja mještana.

“Očekivano, mljekara je nastavila da ispušta otpadne vode u rijeku Zetu, a dokaz tome je snimak na kome se jasno vidi kako otpadne vode pune mliječnih ostataka i kisjelina formiraju potok koji se direktno sliva u rijeku Zetu”, navode iz KOD-a. .

Na osnovu toga, Organizacija KOD je podnijela četvrtu inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora u vezi sa poslovanjem mljekare „Šimšić-Montmilk“ pozivajući se na Odluku kojom je rijeka Zeta proglašena parkom prirode i u kojoj je propisano da je zabranjeno ispuštanje otpadnih voda. “Očekujemo da će ovaj put inspekcija postupiti prema Zakonu i zabraniti vršenje bilo koje radnje kojom se ugrožava životna sredina”, kazali su iz te organizacije. 

Kako dodaju, inspekcija je do sada imala više prilika da uradi svoj posao, ali ipak rezultati izostaju.

“Nečinjenjem i nedjelovanjem, inspekcija ne postiže ni cilj ni svrhu inspekcijskog nadzora jer zagađenje i dalje postoji.  Ovih dana smo svjedoci rekordnih visina temperatura i umjesto da uživamo u rijeci Zeti, mnogi građani je svjesno izbjegavaju znajući količinu otpadnih voda koje se u njoj ispuštaju”, saopšteno je iz Organizacije KOD .                

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније