Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Darko Bulatović, TVCG ]

21. 05. 2022. 20:47 >> 20:48

APLIKACIJA "ČUVARI ŠUMA"

Svi da se uključe u zaštitu šuma

Borba protiv šumokradica i piromana u Crnoj Gori izazov je sa kojim se država i nadležne institucije decenijama bore. U narednom periodu toj borbi moći će direktno sa terena da doprinese bukvalno svaki građanin zahvaljujući aplikaciji „Čuvari šuma“ koju je kreirala nikšićka NVO Društvo mladih ekologa. Uz vrlo jednostavnu proceduru moći ćete da prijavite, snimite i pošaljete svaku sumnjivu aktivnost i tako srpiječite dalju devastaciju crnogorskih šuma.

Ekolozi vjeruju da će zajedno sa građanima borbu protiv devastacije šumskih kompleksa sada podići na veći nivo.

Uz jednostavnu proceduru prijavljivanja problema, uočene nepravilnosti biće svim nadležnim instucijama na raspolaganju u svakom trenutku.

U prošloj godini podnijeto je blizu 290 krivičnih prijava zbog devastacije šuma od čega su skoro trećina povratnici.

Budući da šume pokrivaju skoro 60 odsto naše države aplikacija u rukama građana biće velika pomoć i za oko 160 zaposlenih lugara, što je trenutno nedovoljno da se pokrije teren, priznaju u Upravi za šume.

“Ova apliakcija će i preventivno da djeluje na nesavjesne počinioce, a s obzirom na to da mi imamo veliki broj povratnika govori u prilog tome da su zakonski propisi i kazne izuzetno blagi.

Treba u budućnosti raditi na mijenjaju zakonskih propisa i pooštravanju kaznene politike”, poručio je Srđan Pejović, direktor Uprave za šume. 

“Apliakcija je jednako dostupna svima, a dostupna je i Upravi za inspekcijske poslove koja svakodnevno može da ima kroz ovu aplikaciju pomoć, da se usredsredi na pravu tačku i da u datom vremenu ili momentu bude na datoj lokaciji i odradi posao u svrhu zaštite šumarskog kompleksa i zaštite pravne države”, poručio je Miodrag Karadžić, direktor NVO Društvo mladih ekologa.
Aplikacija je za sada dostupna samo na Andorid uređajima, a nastala je u okviru projekata „Održivo upravljanje šumama za sve“, koji finansira Evropska unija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније