Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ M.M.Lj. ]

19. 05. 2022. 11:45 >> 11:52

OZON

Građani bez kvalitetnih informcija o integracijama

Ekološki pokret ,,Ozon“ poziva građane da ne dozvole da budu izmanipulisani i zaduženi zbog projekata koji se realizuju na osnovu kreditnih zaduženja, a pod plaštom opravdanosti zbog evropskih integracija, kakvi su u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. ,,Ozon“ smatra da se građanima Crne Gore ne pružaju kvalitetne i razumljive informacije o procesu evropskih integracija, izazovima koje prate taj kompleksni proces. Tvrde da za to najveću odgovornost snose izvšna i zakonodavna vlast, koje od samog početka zloupotrebljavaju nadležnosti, sa ciljem prisvajanja jeftinih političkih poena i partijskih interesa.

“Nažalost, ni ubjedljiva većina građana, usled stalne socio-ekonomske, političke, a u posljednjih tri godine i zdravstvene krize, ne pokazuje potrebno interesovanje za proces evrospkih integracija, što je posledica borbe za golo preživljavanje”, navodi se u saopštenju.

Zbog cjelokupnog životnog i društvenog ambijenta, kako se navodi, kao posljedicu imamo i stagnaciju procesa evropskih integracija, što potvrđuju i posljednji izvještaji Evropske komisije.

“Pa smatramo da je od suštinskog značaja uključiti javnost u procese donošenja odluka, što podrazumijeva proaktivan pristup nadležnih institucija, kvalitetnu javnu kampanju koja će za rezultat imati povećan nivo informisanosti i interesovanja građana i zainteresovane javnosti”, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da se često ističe da je poglavlje 27-Životna sredina i klimatske promjene, najkompleksnije i najskuplje, te da je izražen trend zloupotrebe ekoloških tema od strane različitih interesnih lobija, što je povezano sa ekokriminalom, upozoravaju da se mora dijametralno promijeniti dosadašnja praksa manipulisanja javnosti i proces učiniti transparentnim i razumljivim, naročito kada su u pitanju značajni infrastrukturni projekti u nadležnosti države u koje se ulažu sredstva iz budžeta i kreditnih zaduženja.

“Ekološki pokret ,,Ozon“ poziva građane da ne dozvole da budu izmanipulisani i zaduženi zbog projekata koji se realizuju na osnovu kreditnih zaduženja, a pod plaštom opravdanosti zbog evropskih integracija, kakvi su u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, te da budu svejsni da se i oni projekti koji imaju ,,zaštitarsku“ vrijednost, poput proglašenja zaštićenih područja zloupotrebljavaju od strane interesnih grupa”, kazali su iz ozona.

Upozoravaju da sve što je neodrživo je upravo u suprotnosti sa evropskim integracijama, a posljedice su mnogo kompleksnije i dugotrajnije, a ,,penali“ se plaćaju i nakon zatvaranja procesa.

“Država u kojoj su vlasti lošim upravljanjem uspjele da obesmisle projekte sa nespornim vrijednostima kakvi su npr. sistemi za prečišćavanje otpadnih voda, komunalna infrastruktura, a koja je pritom Ustavom deklarisana kao ekološka, sigurno nije poželjan partner razvijenim zemljama, pa se ne može očekivati ni ravnopravan status, čime se evropske integracije obesmišljavaju a njeni građani stavljaju u kontekst nepoželjnog tereta”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније