Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

B.B.

09. 05. 2022. 14:05 >> 14:06

KORAK KA ZAŠTITI UGROŽENIH VRSTA

Napravljena Crvena lista ptica Crne Gore

Iz štampe je izašla publikacija "Crvena lista ptica Crne Gore" koja treba da postane smjernica ulaganja u zaštitu prirode, jer tačno govori koja je vrsta i koliko ugrožena, a za koje vrste nemamo dovoljno podataka, da bi ih mogli kategorisati prema ugroženosti.

"Crvena lista prica Crne Gore", autora Darka Saveljića, Bojana Zekovića, Marije Šoškić Popović, Nikole Novovića i Jovane Drobnjak, predstavljena je danas u Podgorici.

Ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, je istakla da raduje činjenica da je napravljen prvi korak ka dugo očekivanom cilju, a to je pokretanje institucionalne zaštite ptica koje su, prema međunarodnim kriterijumima, ugrožene ili kojima čak prijeti izumiranje.

"Moram naglasiti da je ovo prva crvena lista koja je ikad donijeta u Crnoj Gori. One predstavljaju početni korak, a prethode krajnjem cilju, a to je priprema crvene knjige, tj. naučne studije ugroženih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Cilj zaštite prirode, između ostalog, podrazumijeva da očuvamo vrste koje su uobičajene, ali i da spriječimo da ugrožene vrste iščeznu, jer je benefit od biološke raznolikosti nemjerljiv", kazala je ministarka.

Uspostavljanjem prve crvene liste ugroženih vrsta ptica, kako je kazala, naša država dobija izuzetno važan instrument koji će omogućiti procjenu ugroženosti vrste, na osnovu koje bi se mogle preduzeti aktivnosti ka sprječavanju njenog nestanka.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić je kazao da je crvena lista ptica Crne Gore prva urađena u Crnoj Gori i one treba da postanu smjernice ulaganja u zaštitu prirode, jer tačno govore koja je vrsta i koliko ugrožena, a za koje vrste nemamo dovoljno podataka da bi ih mogli kategorisati prema ugroženosti.

"Takođe, crvena lista ptica treba da bude podstrek svim kolegama iz drugih oblasti biodiverziteta da pristupe njenoj izradi, na čemu će Agencija ubuduće raditi", kazao je Gazdić.

Pomenuta publikacija je proizašla iz zakonske obaveze Agencije za zaštitu životne sredine, koja shodno Zakonu o zaštiti prirode, te međunarodnih propisa, utvrđuje crvenu listu divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Na osnovu crvenih lista Agencija izrađuje crvenu knjigu, koja sadrži i mjere zaštite i mjere za poboljšanje statusa ugroženih vrsta, način postupanja i područje rasprostranjenosti zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva i mjere zaštite njihovih staništa.


 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније