Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

06. 05. 2022. 19:19 >> 19:21

EKSTREMNE VRUĆINE U INDIJI I PAKISTAN

Propali usjevi, izgubljene milijarde

U posljednjih nekoliko sedmica, žestok toplotni talas zahvatio je Indiju i Pakistan, sa temperaturama koje su u više navrata dostizale skoro 50 stepeni Celzijusa, što klimatolozi smatraju događajem bez presedana za ovo doba godine, a desetine miliona ljudi su otjerani u svoje domove, nesposobni da rade osim tokom hladnijih noćnih sati.

Stanovništvo se suočava sa kritičnim nedostacima vode i struje, a mnogi gradovi jedva dobijaju električnu energiju.
“Jedva dobijamo struju, imamo je nekoliko sati dnevno, klima-uređaji i frižideri ne mogu da funkcionišu. Živimo u paklu“, rekao je stanovnik Turbata.

Posljedice klimatskih promjena indijskog potkontinenta osjeća više od milijardu i po ljudi, jer su izuzetno visoke ljetnje temperature stigle dva mjeseca ranije, a olakšanje monsuna je tek za nekoliko mjeseci. Sjeverozapadna i centralna Indija doživjele su najtopliji april u posljednjih 122 godine, dok je Džakobabad, grad u pakistanskoj provinciji Sind, u subotu dostigao 50 stepeni, što je jedna od najviših aprilskih temperatura ikada zabilježenih u svijetu.

Toplotni talas je već imao razoran uticaj na usjeve, uključujući pšenicu i razno voće i povrće. U Indiji je prinos pšenice opao do 50 odsto u nekim oblastima koje su najviše pogođene ekstremnim temperaturama, pogoršavajući strah od globalne nestašice nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je već imala razarajući uticaj na snabdijevanje.

U okrugu Mastung u Beludžistanu, poznatom po voćnjacima jabuka i bresaka, žetve su desetkovane.

Poljoprivrednici u ovoj oblasti pate zbog katastrofalnog utiicaja na njihove usjeve pšenice, a ova oblast je nedavno takođe bila podvrgnuta 20-časovnom nestanku struje. Procjenjuje se da su poljoprivrednici zbog ovakvih klimatskih uslova izgubili desetine milijardi dolara.

Stručnjaci upozoravaju da je vrelina koja se osjeća širom potkontinenta vjerovatno samo najava redovnosti ovakvih klimatskih katastrofa. Svjetska meteorološka organizacija je u saopštenju navela da su temperature u Indiji i Pakistanu „u skladu sa onim što očekujemo u promjenljivoj klimi, te da su toplotni talasi češći i intenzivniji i počinju ranije nego u prošlosti.”

Indija se suočava sa najvećom nestašicom električne energije u posljednjih šest decenija. Restrikcije struje koje traju više od osam sati nametnute su u državama uključujući Džarkand, Harijanu, Bihar, Pendžab i Maharaštru pošto su domaće zalihe uglja pale na kritične nivoe, a cijena uvezenog uglja skočila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније