Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Olja Bulatović, TVCG

01. 05. 2022. 21:05   >>  21:07

EKOLOŠKA CRNA TAČKA

Na Žabljaku deponija godinama pored Reciklažnog centra

Jedan od najvećih ekoloških problema države jeste tretman otpada. Nije izuzetak ni opština Žabljak, gdje jedinstvenu prirodu ugrožava i narušava deponija, i to tik pored Reciklažnog centra koji ne reciklira, a u koji je uloženo više od 2 miliona eura.

"To je slika i prilika našeg društva. Imamo Reciklažni centar koji je izgrađen prije šest godina koji ništa nije reciklirao i smeće ispred njega, i ekološku opasnost da se ta deponija zapali i da to bude veliki ekološki problem u sred Nacionalnog parka", kazao je Dejan Dajković, stanovnik Žabljaka.

U ovo postrojenje uz sufinansiranje Vlada Slovenije je uložila 2,5 miliona eura. nakon svečanog otvaranja 2016. ništa se nije događalo dvije godine, a potom je privatna firma zakupila postrijenja. Sa Komunalnim preduzećem nikada nije uspjela da ostvari saradnju.

"Zaista je to jedan veliki problem i mi smo u tom dijelu mnogo toga uložili, sanirali prethodnu deponiju, otvorili novu kadu, međutim to se vrlo brzo puni, a kada se nešto ne uradi sistemski predsatvalja problem šta sa svim tim otpadom. Mi smo proteklih godina izgradili kadu za građevnski i komunalni otpad i dobili izvođača radova koji će po praznicima krenuti u izvođenje tih radova tako da ćemo onda moći da planiramo i da se aktuelna deponija opet sanira", kazao je predsjednik Opštine Žabljak veselin Vukičević.

Sve to iziskuje dodatna sredstva, ne mala, radi se o iznosu od skoro milion eura koje Opština može obezbijediti samo fazno.

Iz civilnog sektora kažu da je problem korupcija.

"Jedna riječ koja bi to obuhatila je korupcija, ali prije svega nepoštovanje pravila o sprovođenju investicija. To je samo još jedan primjer degradacije prostora koji može da eskalira u devastaciju prostora", istakao je izvršni direktor Koalicije za održivi razvoj Miloš Lazarević.

Donosioci odluka su svjesni da je odlaganje otpada jedno od ključnih pitanja.Građani su ogorčeni stanjem a i jedni i drugi su više deklarativni nego aktivni u ozbiljnom poslu koji nam predstoji na zaštiti životne sredine

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније