Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Slobodan Doknić, TVCG

01. 05. 2022. 20:10   >>  21:10

AKTIVISTI ORGANIZOVALI KAMP

"Kanjon Komarnice mora ostati netaknut"

Građanska inicijativa “Sačuvajmo Komarnicu” organizovala je istoimeni kamp kako bi poslali poruku čelnicima države i EPCG, koliko je važno da kanjon ove rijeke ostane netaknut. Raznovrstan biodiverzitet Komarnice i neisplativo ulaganje u razvoj hidroenergetskih objekata, samo su neki od argumenata učesnika kampa, zbog čega EPCG treba da odustane od projekta izgradnje hidroelektrane.

U namjeri da spriječe sprovođenje projekta izgradnje vještačke akumilacije na Komarnici, ekološki aktivisti i ljubitelji prirode iz države i inostranstva, okupili su se u okviru edukativnog kampa u etno selu Montenegro u Breznima. Pravljenje nove hidroelektrane, učesnici kampa smatraju besmislenim. Poručuju EPCG da novac planiran na izgradnju akumulacije preusmjeri na druge izvore energije.

"Znači, umjesto novca koji se ulaže u projekat HE Komarnica, a koji će u ovom trenutku biti između 350 i 400 miliona eura, mi možemo da uložimo u solarnu i vjetro-energiju. Potrebno je da napravimo diversifikaciju našeg energetskog portfolia", napominje ekološki aktivista Aleksandar Dragićević.

Potencijal Komarnice, prema ocjenama učesnika kampa “Sačuvajmo Komarnicu”, kreće se od raznovrsnog biodiverziteta u samom kanjonu, do mogućnosti razvoja turizma i poljoprivrede. A kako bi što bolje upoznali bogatstvo kanjona, organizatori su se odlučili na niz edukativnih tura.

Nina Pantović iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Komarnicu" kazala je da su danas organizovali hajking ture, ture za ljude koji su spremni i za one koji nijesu toliko spremni.

"Imamo ribolovnu akciju i kajaking akciju. Dakle, 'napašćemo' da tako kažem Komarnicu sa svih strana, biće pogleda sa visine, biće direktno sa rijeke. Ovo je način da upoznate ljude sa prirodom i zašto nešto branite", poručila je Petković.

Učesnici kampa smatraju da država ne smije preko EPCG da ugrozi kanjon Komarnice. Kako su kazali, do sada su rijeke i državu branili od privatnih investitora. Ovog puta situacija je drugačija.

"Sada branimo državu od države. EPCG je u većinskom vlasništvu države CG i jednostavno oni guraju neki projekat koji nije održiv", kazao je Dragićević.

Organizatori kampa uputiće apel novoj Vladi da obustavi sve planirane aktivnosti na izgradnji hidroelektrane. Njihova poruka je jasna: "Komarnicu ima ko da brani!"

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније