Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG

22. 03. 2022. 11:54 >> 12:02

ČUDO U NP MLJET

Hrvatska: Poslije 40 godina uočena sredozemna medvjedica

Čuvar Nacionalnog parka Mljet u Hrvatskoj sa kolegom biologom tokom obavljanja monitoringa morskih kormorana u akvatorijumu Nacionalnog parka uočili su i fotografisali sredozemnu medvjedicu (monachus monachus), jednog od najugroženijih planetarnih sisara. To je prvi potvrđen slučaj njenog pojavljivanja na ovom području od početka 1980-ih godina.

Sredozemna medvjedica spada u porodicu pravih tuljana, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti do dužine od preko dva i po metra i težiti do 300 kg. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome je doprinio intenzivan privredni ribolov, ali i rast nautičkog turizma u posljednjim decenijama.

Područja s visokim stepeneom zaštite prirode, poput NP Mljet, pokazala su se kao mjesta gdje je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog ekosistema. Preduslov za boravak i preživljavanje ovakvog sisara je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od strane ljudi.

U Nacionalnom parku Mljet privredni ribolov je zabranjen unutar pojasa 500 metara od obale, a zonacijom su utvrđene “no-take” zone i zone u kojima je dozvoljen samo nisko intenzivan ribolov. Predlaže se i uspostavljanje tzv. “buffer” zone i izvan akvatorijuma parka, čime bi se dodatno smanjio pritisak privrednog ribolova uz samu granicu parka.

U NP Mljet navode da se nadaju da uočena jedinka nije sama, te da će njena “posjeta” najstarijem morskom zaštićenom području na Sredozemlju pretvoriti u mjesto trajnog boravka ove vrste.

Pojašnjavaju da će njeno kretanje oprezno pratiti, i pozivaju da svako ko je uoči ne bi trebalo da joj prilazi i bespotrebno je uznemirava.

U crnogorskom Centru za proučavanje ptica poručuju da i mi u Crnoj Gori “otvorimo pogled prema pučini”, jer sredozemna medvjedica dnevno prelazi velike razdaljine u vodi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније