Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Aleksander Gerlah  [ DW ]

14. 10. 2024. 07:39

Gerlah: Za Kinu bi bilo bolje da pobijedi Haris

Aleksander Gerlah

Si Đinping je, kao i svake godine, 1. oktobra održao govor povodom godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine. Kao i prethodnih godina, govorio je o Tajvanu. Si tvrdi da je ta ostrvska republika dio Narodne Republike Kine, što nije tačno, jer Komunistička partija Kine nikada nije vladala tim ostrvom.

Pitanje Tajvana

Ostrvo na kojem vlada demokratija predstavlja trn u oku za Sija, jer se boji da bi slobodarski primjer koji pružaju 23,5 miliona Tajvanaca mogao da inspiriše ljude u njegovoj zemlji.

Vojni stručnjaci smatraju da bi 2027. mogla biti ključna za mogući kineski napad na Tajvan, jer bi do tada trebalo da bude završena modernizacija kineske vojske.

Ključno pitanje za Peking moglo bi biti hoće li SAD pružiti pomoć svom savezniku Tajvanu. Na to su se SAD zakonski obavezale u slučaju kineskog napada. Predsjednik Džozef Bajdenviše puta je naglasio da će u slučaju napada pomoći, ali nije precizirao kako bi ta pomoć izgledala.

Za Peking je važno ko će u novembru pobijediti na predsjedničkim izborima u SAD. Ključni dio strategije Si Đinpinga je pokušaj da podijeli zapadne saveznike i natjera ih da zauzmu različite pozicije.

Ako pobijedi Tramp…

Ako pobijedi Tramp, Siju bi možda uspjelo da podijeli zapadne saveznike. Međutim, moguće je da bi se odnosi Vašingtona i Kine pod Trampom još više pogoršali.

Istovremeno, tokom svog predsjedništva, Tramp je pokazao slabosti koje bi Peking mogao da iskoristi.

Tramp je više puta iznosio netačne tvrdnje da Tajvan, koji je svetski lider u proiyvodnji čipova - oduzima radna mjesta Amerikancima. Sve u svemu, vjerovatno će Peking zaključiti da bi drugi mandat Trampove administracije mogao donjeti mogućnost „dogovora" o Tajvanu. Ipak, takav mandat bio bi obilježen haosom i neredima - a to Peking ne voli.

Ako pobijedi Haris…

Peking zna da haosa i nereda neće biti ako pobijedi Kamala Haris. Međutim, ako Haris postane predsjednica, to bi značilo nastavak politike prema Kini koju je vodila Bajdenova administracija, koja Kinu vidi kao konkurenta i rivala.

Po pitanju Tajvana, Kamala Haris će vjerovatno nastaviti Bajdenov kurs, dodatno učvršćujući i jačajući sve saveze u Aziji.

Ako Haris postane predsjednica,NATOće biti ojačan i biće teško izazvati podjele. Kineska ekonomija ne bi mogla da podnese sankcije EU uz one iz SAD, koje bi sigurno uslijedile u slučaju kineske invazije na Tajvan.

Za Kinu je bolje da pobijedi Haris

Sve ovo podržava tezu da mogući datum kineskog napada na demokratski Tajvan zavisi više od spoljašnjih nego od unutrašnjih faktora. Peking se neće upustiti u rat protiv SAD i njenih evropskih saveznika.

Za Kinu bi znatno povoljnije bilo da američka predsjednica bude Kamala Haris nego da predsjednik ponovo bude Donald Tramp.

*ovaj članak je najpre objavljen na njemačkom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније