Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kristof Haselbah  [ DW ]

11. 10. 2024. 08:21

Čitaj mi:

Zelenski želi još više oružja od Njemačke

Kancelar Olaf Šolc (levo) i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poslednji put su se susreli krajem septembra u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN

Volodimir Zelenski je vjerovatno razočaran. Sastanak zemalja koje podržavaju Ukrajinu, koji je bio zakazan u američkoj vojnoj bazi Ramštajn na zapadu Njemačke, trebalo je da odašalje snažan signal u svijet. Po prvi put od početka rata, trebalo je da šefovi država i vlada lično prisustvuju sastanku o Ukrajini, na koji je pozivnice poslao američki predsjednik Džozef Bajden. On je takođe trebalo da dođe u Ramštajn.

Samit je planiran samo nekoliko nedjelja uoči održavanja predsjedničkih izbora u SAD, čiji će ishod, kako se očekuje, imati i direktne posljedice za Ukrajinu, odnosno pomoć koja se pruža toj zemlji. Ali, Bajden je morao da otkaže dolazak zbog uragana „Milton“. Umjesto toga, ukrajinski predsjednik krenuo je na turneju po evropskim metropolama, u okviru koje će posjetiti i London, Pariz, Rim i, kao posljednju stanicu, Berlin.

Za Zelenskog situacija nije jednostavna. U Vašingtonu je već prestavio svoj „plan za pobjedu“ i pritom nije baš naišao na veliko oduševljenje, pogotovo zbog činjenice da u planu i nema mnogo nekih novih elemenata. Sudeći po pisanju američkih medija, Zelenski je tražio još više vojne pomoći, odnosno zahtijevao je i dozvolu da zapadno oružje dužeg dometa smije da se koristi i za gađanje ciljeva u Rusiji. Ali, za to u Vašingtonu nije dobio „zeleno svijetlo“. Njemački kancelar Olaf Šolc, koji kod takvih stvari najradije djeluje koordinirano s Bajdenom, rekao je da on tu ideju neće podržati, čak i ako Bajden dozvoli Ukrajincima korišćenje oružje za takve akcije duboko na teritoriji Rusije.

Volodimir Zelenski predstavio je svoj „plan pobede“ Džozefu Bajdenu u septembru – ali Bajden nije delovao kao da je baš ubeđen

Zelenski je tako kod svojih najvažnijih partnera „naletio“ na skepsu. „Mora se nažalost zaključiti da se nalazimo u fazi u kojoj mnogi partneri Ukrajine, posebno veliki partneri, samo objavljuju ono što su ionako već najavili. A one stvari koje su već odavno najavili kao pomoć Ukrajini, samo predstavjaju u novom ruhu, ali u stvarnosti, ni po pitanju kvaliteta, a ni kvantiteta, nema nekih novih stvari“, kaže njemački stručnjak za bezbjednost Niko Lange.

Kakva je situacija na ratištu?

Pritom se čini da situacija na frontu u ovom trenutku nije pretjerano ružičasta za Ukrajinu. Čak i pripadnici vojnih snaga te zemlje priznaju da se ukrajinske snage nalaze pod pritiskom, i na istočnom, ali i na južnom dijelu ratišta. Trenutno stanje uopšte ne „miriše“ na preokret na bojnom polju – preokret koji se prije nekoliko sedmica možda i nazirao, prilikom ukrajinskog upada na rusku teritoriju u Kurskoj oblasti. Upravo suprotno: ukrajinska vojska je u defanzivi. Početkom oktobra je vojna komanda saopštila da ukrajinske snage moraju da se povuku iz grada Ugledara na istoku zemlje, oko kojeg su se od početka rata vodile žestoke borbe. Razlog su bili žestoki ruski napadi.

Rusko granatiranje ukrajinskih gradova, poput ovog u Harkovu početkom oktobra, nesmetano se nastavlja

Niko Lange situaciju ipak sagledava nešto optimističnije. „Rusija ne ostvaruje sve ciljeve. Ona doduše napreduje u Donbasu, ali je daleko od toga da u 2024. ponovno zauzme čitav Donbas. Rusija, osim toga, nije oslobodila Kursku oblast. To znači da zapravo ne bi trebalo da je potrebno tako mnogo resursa, da bi Ukrajina bila u stanju da izvrši pritisak na Rusiju.“ Nažalost, na Zapadu nedostaje odlučnosti i plana oko toga šta bi zapravo trebalo da bude cilj te podrške, kaže Lange: „U glavama je nažalost i dalje prisutan mit o tome da je Rusija na kraju krajeva – beskonačno jaka.“

AfD i BSW žele da obustave pomoć Ukrajini

Među zapadnim saveznicima Ukrajine širi se umor od rata, odnosno strah od konfrontacije s Rusijom. To se manifestuje i na rezultatima izbora u nekim evropskim zemljama. U Austriji je, recimo, krajem septembra desničarska Slobodarska partija (FPÖ) postala najjača stranka. Ona odbija pružanje pomoći Ukrajini, a protivi se i sankcijama EU protiv Rusije.

U Njemačkoj su tokom septembra održani parlamentarni izbori u tri savezne pokrajine na istoku zemlje. Na njima su pobijedile ili ostvarile dobre rezultate one stranke koje takođe žele da prekinu s praksom slanja oružja Ukrajini: desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) i nedavno osnovani Savez Sara Vagenkneht (BSW), koji se otcijepio od Ljevice.

Izborni plakat Saveza Sara Vagenkneht: BSW je neophodan za koalicije

Bez BSW, kako stvari stoje, ni u jednoj od tre tri pokrajine neće biti moguće formiranje vladajuće većine – pod uslovom da se ne ulazi u koalicije sa AfD. Ta pozicija moći koju BSW već sada ima, i to prije nego što su uopšte formirane neke koalicije s tom strankom, ima uticaja na ukupnu političku dinamiku. Vodeći političari konzervativnih demohrišćana (CDU) i socijaldemokrata (SPD) na istoku Njemačke zahtijevaju od savezne vlade u Berlinu da „dovede“ Rusiju za pregovarački sto. To je zahtjev koji se kosi s pozicijama CDU i SPD na saveznom nivou, gdje i jedna i druga stranka podržavaju slanje pomoći Ukrajini.

Šolc kao kancelar mira

Ali, i savezni kancelar Šolc (SPD) se već pomalo prilagodio promijenjenom raspoloženju u zemlji. Sada on, čak i češće nego što je to radio prije nekoliko mjeseci, naglašava da se moraju ispitati sve mogućnosti za postizanje mira. Šolc je nedavno, kao dokaz za spremnost na preuzimanje posredničke uloge, pokušao i da telefonira s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali Kremlj je očigledno „prekinuo“ vezu.

Šolc odbija da Ukrajini pošalje nemačku krstareću raketu Taurus

Činjenicu da Šolc na drugoj strani već neko vrijeme blokira slanje krstarećih projektila tipa Taurus, a to je ono čime Kijev odavno vapi, stručnjak CDU za spoljnu politiku Johan Vadepul smatra greškom: „Za Ukrajinu i za evropsku bezbjednost to je više nego gorka pilula“, napisao je Vadepul u odgovoru na upit DW. „Krajnje je vrijeme da savezna vlada Kijevu konačno isporuči dalekometno oružje poput Taurusa i da u skladu s međunarodnim pravom dozvoli Ukrajini da se bori protiv vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, kako bi efikasno mogla da se brani. Partneri od Njemačke po tom pitanju očekuju inicijativu i lidersku odgovornost.“

Šta nakon izbora u SAD?

Od onoga što se događa u Njemačkoj, za Ukrajinu je mnogo važniji ishod predstojećih predsjedničkih izbora u SAD. Sjedinjene Države su ubjedljivo najvažniji vojni pomagač Ukrajine. Republikanac Donald Tramp je u predizbornoj kampanji rekao da bi SAD trebalo da „izađu“ iz Ukrajine, a Zelenskog je optužio da se protivi „dilu“ s Putinom, odnosno dogovoru koji bi okončao rat. Predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Haris želi da nastavi s pružanjem pomoći Kijevu.

Donald Tramp i Volodimir Zelenski veoma su udaljeni, nije ih zbližio ni ovaj susret u septembru u Trampovoj kuli u Njujorku

Šta bi Tramp u slučaju izborne pobjede zaista mogao da uradi ili šta će uraditi? To se ne zna, zato što je Tramp neuračunljiv, kaže stručnjak za bezbjednost Niko Lange.

U svakom slučaju je negativan signal sama činjenica da, nakon Bajdenovog otkaza, Evropljani nisu bili u stanju sami da organizuju samit o Ukrajini. Ili to nisu htjeli? To pokazuje koliko oni po tom pitanju zavise od Amerikanaca i američkog vođstva. Samit u Ramštajnu s Bajdenom kao domaćinom trebalo bi da se održi naknadno. Samo, pitanje je kad. Vremena nema mnogo. Izbori u SAD se održavaju 5. novembra.

*ovaj članak je najprije objavljen na njemačkom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније