Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Marina Martinović (izvor: tagesšau)  [ DW ]

08. 10. 2024. 14:27

Njemačka: Dvije majke od rođenja i jačanje prava očeva

Tata i ćerka

O reformi porodičnog prava u Njemačkoj se već duže raspravlja, ali ministar pravosuđa Marko Bušman (FDP) hoće da ubrza proces pa je pozvao nadležne predstavnike pokrajina na sastanak 25. oktobra i tom prilikom im poslao i nacrt reforme, na koji se poziva dpa.

Posebno bi očevi mogli da imaju koristi od izmjene koju predlaže Ministarstvo pravosuđa.

Jačanje pravnog statusa očeva

Naime, reforma bi trebalo da očevima koji nisu u braku s majkom olakša da budu uzeti u obzir kod starateljstva. Prema nacrtu zakona - muškarac bi već priznavanjem očinstva automatski imao pravo na starateljstvo - osim ako neki od roditelja ne ospori zajedničko starateljstvo u roku od mjesec dana, bez navođenja razloga.

U slučajevima kada među roditeljima nije dogovoren model podjele brige o djetetu 50:50, roditelj koji preuzme najmanje 29 procenata brige o djetetu - ubuduće će plaćati manju alimentaciju. Glavni kriterijum za obračun procenta biće broj noćenja djeteta. Cilj ove finansijske olakšice je da se ohrabre roditelji, bilo da su očevi ili majke, da se više uključe u njegu i vaspitanje djeteta.

Majka sa decom

Ako se razvedeni roditelji sa zajedničkim starateljstvom ne slažu u vezi sa svakodnevnim pitanjima, ubuduće će postojati isključivo pravo na donošenje odluke. To znači da će jedan roditelj moći samostalno da odlučuje o stvarima tokom perioda kada je dijete kod njega – na primjer, da li dijete četvrtkom ide na kurs plivanja ili ne. Samo ako takva odluka ima posledice i na vrijeme koje drugi roditelj provodi sa djetetom, oba roditelja moraju dati saglasnost – na primjer kada se radi o medicinskim tretmanima.

Jačanje prava djeteta

Pored toga, reformom bi trebalo da se ojača pravni položaj djece. Na primjer, dijete razvedenih roditelja od 14. godine moći će da podnese zahtjev za reviziju već donjete odluke o starateljstvu.

Takođe, nacrt naglašava pravo djeteta da dobije informacije o svom porijeklu. Djeca treba da imaju pravo ne samo na kontakt s roditeljima, već i s braćom i sestrama i bakama i dekama.

Pored toga, pri odlučivanju o starateljstvu, obavezno se mora uzeti u obzir porodično nasilje i mora se ojačati zaštita djece. Zakon treba da omogući sudu da naloži počiniocu obavezni program obuke. Sud takođe može da odluči da li je potrebno oduzimanje prava na kontakt kako bi se obezbijedila dobrobit djeteta i fizički integritet drugog roditelja.

Usvajanje i za nevjenčane parove

Planiranu reformu sa interesovanjem prate i ljudi koji žele da usvoje dijete - jer je planirana liberalizacija.

Nevjenčani parovi ubuduće će moći zajedno da usvoje dijete. Usvajanje od strane samo jednog odraslog, prema nacrtu, biće moguće i za vjenčane i za nevjenčane.

Dve majke sa decom

Ako se lezbejski par zajednički odluči za dijete začeto donacijom sperme - više neće biti neophodno da ga žena koja ga nije rodila i formalno usvoji. U nacrtu koji je ministarstvo pravosuđa predstavilo pokrajinama navodi se: „Uvodi se i materinstvo druge žene pored majke koja je rodila dijete, tako da dijete može imati dvije majke već po pravu porijekla".

Pored toga, pravo porijekla biće otvoreno i za ljude koji su u svoja lična dokumneta unjeli promjenu pola, koji se uopšte na izjašnjavaju o svom polu ili kod kojih je kao pol upisano „različit".

Rođena majka uvjek ostaje majka i samo dva zakonska roditelja

Ministru Bušmanu je važno da planirane izmjene doduše uzmu u obzir nove modele porodice, ali da se neki osnovni principi ne mijenjaju.

U to spada sledeće: „Dijete će i dalje imati samo dva zakonska roditelja".

Takođ ostaje „Žena koja rodi dijete uvjek će biti majka tog djeteta, bez mogućnosti osporavanja njenog pravnog statusa."

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније