Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zoran Arbutina (po agencijama)  [ DW ]

01. 10. 2024. 12:10

Njemačka: Zakon o pravima policije djelimično je protuustavan

Sedište BKA u Visbadenu

Novi zakon o Saveznom kriminalističkom uredu (BKA) mora da bude djelimično revidiran. Ustavna žalba pred Saveznim ustavnim sudom djelimično je uspjela. Određena ovlašćenja BKA za prikupljanje i čuvanje podataka u trenutnom obliku nisu u skladu s Ustavom, odlučile su sudije. Pritom se radi o osnovnom pravu na informaciono samoodređenje. Sud je, između ostalog, kritikovao tajni nadzor kontakata osumnjičenih osoba.

Tajne mjere nadzora predstavljaju posebno ozbiljno zadiranje u prava građana, rekao je predsjednik suda Štefan Harbart. Ako su takve mjere usmjerene samo prema osobama za kontakt, onda mora da postoji „specifična individualna bliskost pogođenih osoba s opasnošću koja se istražuje“. Sadašnja regulativa u Zakonu o BKA ne ispunjava te zahtjeve.

Prvi senat je takođe postavio ograničenja za čuvanje ličnih podataka. Za to nisu formulisani dovoljno jasni kriterijumi. Samo činjenica da je neko za nešto osumnjičen ne znači i da je dovoljno vjerovatno da će on na relevantan način biti povezan s budućim krivičnim djelima, rekao je sudija Harbart. Osim toga, trebalo bi detaljnije razraditi i pravila o dozvoljenom trajanju čuvanja podataka.

Propisi će privremeno ostati na snazi uz određene uslove suda, dok se zakon ne izmjeni. Izmjene moraju da budu izvršene najkasnije do kraja jula 2025. godine.

Nemački ustavni sud

Granice policijskih ovlašćenja

Društvo za slobodna prava (GFF) podnjelo je ustavnu žalbu protiv nekoliko odredbi Zakona o BKA, reformisanog 2017. godine, pred najvišim sudijama u Njemačkoj. Ta neprofitna organizacija je zbog toga zahtjevala konkretne ustavne standarde.

Tužbi GFF pridružile su se i dvije advokatice, kao i dva fudbalska navijača, kritikujući da se već zbog manjih povoda u bazama podataka BKA prikuplja i čuva previše podataka o prevelikom broju građana.

GFF je aktuelnu presudu nazvao „uspjehom za slobodna prava“: „Dobra vijest je da podjela vlasti funkcioniše“, rekao je Bijan Moini, pravni zastupnik i pravni direktor GFF. „Već sedmi put u nekoliko godina, Savezni ustavni sud je na inicijativu Društva za slobodna prava ukinuo neustavne odredbe bezbjednosnih zakona.“

Osim toga „trenutno je u Bundestagu predložen bezbjednosni paket koji ponovo predviđa duboke izmjene u pravu – opet daleko izvan granica Ustava“, rekao je Moini. „Iz poštovanja prema Ustavu, te izmjene koje krše osnovna prava hitno se moraju ograničiti, prije nego što to ponovo učini Savezni ustavni sud.“

Nije prvi zahtjev za izmjenama zakona

Njemački ustavni sud je još 2016. godine presudio o opsežnim ovlašćenjima bezbjednosnih agencija i djelimično ih proglasio neustavnim. Zakon o BKA je zbog toga morao da bude revidiran, a nova verzija stupila je na snagu u maju 2018.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније