Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Andrea Jung-Grim (izvor: tagesšau)  [ DW ]

10. 08. 2024. 01:55

Nemačka: sve više žena na rukovodećim položajima

Žena rukovodilac

Prema najnovijoj studiji, udeo žena na vodećim položajima u nemačkim kompanijama, čije su akcije registrovane na berzi, veći je nego ikada. U maju 2024. godine, 37,3 odsto mesta u nadzornim odborima u 180 ispitanih kompanija bilo je popunjeno ženama. To proizlazi iz istraživanja organizacije "Žene u nadzornim odborima" (Fidar), koji je nedavno predstavljen u Berlinu.

Istraživanje je obuhvatilo kompanije čije akcije čine berzanski indeks DAX, kao i druge firme koje su zastupljene na berzi. Udeo žena u nadzornim odborima tih 180 kompanija 2023. godine iznosio je 35,3 odsto, dakle dva odsto manje. A u upravnim odborima sada ima 19,3 odsto žena, što je jedan odsto više nego prethodne godine.

Fidar je naglasio da studija prikazuje stanje u maju 2024. godine. U junu i julu je još šest žena imenovano u upravne odbore. Ipak, većina preduzeća je još uvek daleko od pariteta na čelnim pozicijama, navodi se u studiji.

Zakonski propisi

Već nekoliko godina postoje zakonski propisi o udelu žena u upravama velikih preduzeća. Obavezujuća kvota od 30 posto u nadzornim odborima važi od 2016. godine i odnosi se na 104 od 180 ispitanih firmi.

Od leta 2022. kompanije u upravnim odborima koji imaju više od tri člana moraju imati najmanje jednu ženu i jednog muškarca (minimalan zahtev). Ovaj zakon se trenutno odnosi samo na berzanske kompanije i one sa više od 2.000 zaposlenih. Prema Fidaru, taj propis važi za 65 ispitanih preduzeća.

Velika većina ispunjava ovaj zahtev za upravne odbore, navodi se. Samo u tri firme, uprkos zakonskoj obavezi, nemaju žene u upravnom odboru. To su „"Vistenrot i Virtembergiše", „Zidcuker" i „Kenig i Bauer".

Zahtev za proširenjem kvota

Portparolka koncerna za pružanje finansijskih usluga „Vistenrot i Virtembergiše" izjavila je za novinsku agenciju dpa da njihov upravni odbor sada ima samo tri člana, što znači da minimalni zahtev za paritetnu zastupljenost više ne važi.

Portparol kompanije za proizvodnju šećera Zidcuker izjavio je: "Naš trenutni upravni odbor sastoji se od četiri muškarca. Naša članica upravnog odbora, Helen Arnold, napustila je odbor krajem januara 2024." On je samo naznačio da kompanija planira da uskoro ponovo angažuje ženu na toj funkciji.

Proizvođač mašina „Kenig i Bauer" takođe namerava da u budućnosti učini isto. Prema Fidaru, 65 ispitanih preduzeća nije imalo nijednu ženu u upravnom odboru, dok je prošle godine taj broj iznosio 71.

Nemačke železnice teže udelu žena od 40 odsto

Koncern Nemačke železnice (Dojče ban) planira da do 2035. godine poveća udeo žena na rukovodećim pozicijama na 40 odsto. Dosadašnji cilj od 30 odsto je do kraja ove godine već postignut, objavio je koncern.

Autori studije smatraju da su zakonska pravila urodila plodom. Od uvođenja kvote za upravne odbore 2022. godine, prosečni udeo žena u upravnim odborima je porastao za 4,6 odsto na gotovo 20 odsto.

U 76 preduzeća na koja se ova zakonska odredba ne odnosi, udeo žena stagnira na 14,9 odsto. Fidar zato već dugo zahteva proširenje kvota na znatno veći broj firmi. I upozorava da s trenutnim tempom i kvotama koje važe za samo oko 100 preduzeća paritet nije moguće postići.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније