Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Srećko Matić (priredio po ARD)  [ DW ]

17. 07. 2024. 12:15

Američki mediji: Bajden planira reformu Vrhovnog suda

Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu

Sudeći po pisanju medija, američki predsjednik Bajden planira opsežnu reformu Vrhovnog suda SAD. Šef Bijele kuće, kako se tvrdi, već idućih nedjelja predstaviće predlog reforme koji predviđa vremensko ograničavanje mandata sudija Vrhovnog suda, odnosno uvođenje etičkog kodeksa na osnovu kojeg bi sudije, u slušaju kršenja, mogle i da budu sankcionisane. To javlja nekoliko američkih medija. Prema njihovim informacijama, razmišlja se čak i o mogućoj promjeni Ustava, kako bi se ukinula velikodušna pravila po pitanju imuniteta predsjednika SAD, ali i drugih državnih službenika.

Džo Bajden se u prošlosti protivio reformi Vrhovnog suda, odnosno idejama kao što su ograničavanje trajanja mandata ili povećanje broja sutkinja i sudija. Neki članovi njegove Demokratske stranka zahtijevaju međutim promjene, i to nakon što je bivši predsjednik Donald Tramp u Vrhovnom sudu instalirao troje konzervativnih sudija.

Predsednik SAD Džo Bajden

Šta kažu stručnjaci?

U oktobru je jedna nadstranačka grupa pravnih stručnjaka podržala ideju ograničavanja trajanja mandata vrhovnih sudija na 18 godina. Kako su tvrdili, cilj je spriječiti pristranost i ojačati ugled pravosuđa.

Svi predlozi bi na kraju morali da budu usvojeni u Kongresu, a to se u ovom trenutku čini manje vjerovatnim, i to zbog činjenice da republikanci kontrolišu Predstavnički dom, dok Demokratska stranka ima tijesnu većinu u Senatu.

Dugi mandati...

Do sada je praksa u SAD bila da se sudije biraju doživotno, odnosno da im mandat nije ograničen. U aktuelnom sastavu Vrhovnog suda rekorder na dužnosti je konzervativac Klarens Tomas. On već 33 godine obavlja tu dužnost, iako protiv njega postoje brojne sumnje u kontekstu mogućeg iskorišćavanja položaja i neetičkog ponašanja.

Tramp je tokom svog predsjedničkog mandata imenovao troje relativno mladih sudija, svi oni su danas stari između 52 i 59 godina i svi se ubrajaju u strogo konzervativni tabor. U slučaju da ih zdravlje posluži, oni bi mogli još nekoliko decenija sa učestvuju u kreiranju pravne prakse u SAD, dakle mnogo duže od osobe koja se nalazi na predsjedničkoj dužnosti.

Klarens Tomas je već 33 godine sudija Vrhovnog suda SAD

Sporne odluke

Neke odluke Vrhovnog suda su u posljednje vrijeme izazvale dosta pažnje, pa i provocirale oštre kritike. Sudije su, između ostalog, s konzervativnom većinom presudili da bivši predsjednik Tramp za svoje postupanje na dužnosti šefa Bijele kuće uživa znatnu dozu zaštite od krivičnog progona. Stručnjaci su tu odluku ocijenili kao „pucanje brane“, odnosno kao „potkopavanje demokratije“.

Vrhovni sud je prije toga svojim odlukama otežao mogućnost podizanja optužnica i krivičnog progona osoba koje su učestvovale na „jurišu“ na Kapitol 2021. godine, odnosno ukinuo je pravo na abortus u SAD. Osim toga, postoji i čitav niz drugih spornih presuda aktuelnog saziva Vrhovnog suda.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније