Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ivan Đerković (epd, dpa)  [ DW ]

24. 06. 2024. 08:16

Orban o tražiocima azila: Prvo provjera u ambasadi, recimo u Beogradu

Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban hvali planove njemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Orban je medijsku grupu Funke rekao da pozdravlja to što kancelar Olaf Šolc (SPD) namjerava da pronađe rješenje.

Mađarska je, kaže, u vidu „spoljnih hot-spotova“ u stvari već formirala centre van zemlje u kojima se razmatraju zahtjevi za azil.

Kako izgleda mađarska procedura

„Prihvatamo potražioce azila ako poštuju pravila u Mađarskoj“, naglasio je Orban u intervjuu.

„Ako migranti žele da dođu u Mađarsku, oni najprije moraju da kontaktiraju mađarsku ambasadu, na primjer u glavnom gradu Srbije, Beogradu. Tu im se provjeravaju sva dokumenta. Migranti mogu da uđu u zemlju samo ako mađarske vlasti daju zeleno svijetlo. U suprotnom ne“, objasnio je Orban.

Devet godina nakon izbjegličke krize 2015. pokazalo se da su njegova tadašnja upozorenja bila tačna, ocijenio je Orban.

„Ljudi, možete da radite šta god hoćete, to je vaša nacionalna odluka. Ali zapamtite da preuzimate ogroman rizik ako otvorite svoje granice za ilegalnu migraciju“, rekao je tada Orban.

„Sačekajmo da vidimo kako će izgledati njemačko ili francusko društvo za 10, 15 ili 20 godina. Ako se to pokaže kao pozitivno, onda o tome mogu da razmišljaju i Mađari.“

U Njemačkoj 330.000 zahtjeva, u Mađarskoj 30

Mađarska od 1. jula preuzima predsjedavanje Savjetu EU i to pod sloganom „Učinimo Evropu ponovo velikom“.

Orban je zato u petak (21. jun) i boravio u Berlinu gdje se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Njih dvojica vidjeli su se i dva dana ranije, u srijedu 19. juna u Štutgartu, na utakmici Njemačka-Mađarska (2:0) na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Orban i Šolc na tribinama

Kancelar Šolc je, nakon sastanka s pokrajinskim premijerima prošlog četvrtka (20. jun) obećao da će njemačka vlada nastaviti da ispituje mogućnost da se procedure odobravanja azila obavljaju u zemljama van EU i da će konkretne rezultate predstaviti do decembra.

Jedanaest hiljada puta više zahtjeva nego u Mađarskoj

Prema podacima evropske statističke službe Eurostat, prošle godine je u Mađarskoj podnijeto samo 30 prvih zahtjeva za dobijanje azila. Istovremeno, prema statistici Savezne kancelarije za migracije i izbjeglice, u Njemačkoj je prošle godine podnijeto oko 330.000 prvih zahteva.

Evropski sud pravde osudio je 13. juna Mađarsku na novčanu kaznu od 200 miliona evra, jer se ta zemlja nije pridržavala važećeg zakona EU o azilu.

Mađarska je, između ostalog, ograničila pristup procesu međunarodne zaštite i nezakonito pritvarala tražioce azila u tranzitnim zonama.

Mađarska tako, kako su obrazložile sudije, namjerno zaobilazi zajedničku politiku Unije o azilu, što ozbiljno ugrožava jedinstvo pravnih normi EU i solidarnost među državama-članicama.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније