Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

30. 05. 2024. 16:40

„Posljednja igra“ za štetočine na internetu

Nemački specijalci za sajber kriminal

Meta akcija bili su ljudi i oprema od kojih je stizalo šest najvažnijih grupa „trojanaca“ – tačnije „dropera“ – kojma su terorisali korisnika interneta i provaljivali u tuđe računarske sisteme: IcedID, SistemBC, Bumblebee, Smokeloader, Pikabot i Trickbot. Ovim virusima su prodirali u računare kompanija, institucija i pojedinaca, i tamošnje podatke učinili nečitljivim - sve dok ne plate „otkupninu”.

Već u prvom udarcu uhapšene su četiri osobe, a za deset osoba raspisana je međunarodna potjernica. Pretreseno je 16 zgrada u Jermeniji, Holandiji, Portugalu i Ukrajini, zaplijenjeno je više od sto servera, a sa mreže je uklonjeno preko 1.300 veb adresa koje su koristili kriminalci.

Zaplijenjeno je i 69 miliona eura od jedne kompanije kriminalaca, i blokirano je 99 „novčanika” kriptovaluta ukupne vrijednosti od preko 70 miliona eura.

Martina Link

Njemačka kancelarija za kriminalističke istrage (BKA) nazvala je akciju „Operation Endgame“, a potpredsjednica Kancelarije Martina Link saopštila je u četvrtak (30.5.): „Najvećom međunarodnom policijskom akcijom do sada u sajber prostoru, kriminalističkim službama je uspjelo da zadaju značajan udarac kriminalu na Internetu“.

U poduhvatu su aktivno učestvovale i službe iz Holandije, Francuske, Velike Britanije i SAD, a podršku su dobile i od Portugala, Ukrajine, Švajcarske, Litvanije, Rumunije, Bugarske, Jermenije. i Austrije.

Istraga se nastavlja i u ovom slučaju, jer podaci sa zaplijenjenih računara tek treba da se prikupe.

aš(RTRD)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније