Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

27. 05. 2024. 12:36

Sve više Izraelaca traži njemačko državljanstvo

Nemački pasoš

Značajno veći broj Izraelaca, koji imaju njemačke pretke, odnosno njemačke korijene, sada njemačkim vlastima podnosi zahtjev za njemački pasoš - na osnovu propisa koji je uveden prije tri godine. Samo od januara do aprila ove godine primljeno je 6.869 takvih prijava, kako je izvijestila Urednička mreža Njemačke (RND), pozivajući se na njemački Savezni ured za upravu i administraciju.

U cijeloj prethodnoj godini zabilježeno je 9.129 prijava, dok je tokom 2022. podneseno 5.670 molbi. Od terorističkog napada islamističke terorističke grupe Hamas na Izrael 7. oktobra 2023.postoje znakovi značajnog porasta zahtjeva za njemačko državljanstvo od strane izraelskih državljana, ukoliko se nastavi trend, od prva četiri mjeseca ove godine.

Od avgusta pojednostavljena procedura sticanja državljanstva za potomke žrtava nacizma

Proganjeni od strane nacističkog režima i njihovi potomci od 2021. imaju zakonsko pravo na njemački pasoš. Potomci nacističkih žrtava, koje su pobjegle u inostranstvo da bi se spasile od nacista, mogu dobiti njemačko državljanstvo bez ikakvih dodatnih zahtjeva.

To znači da su relevantne uredbe odnosno dekreti Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke dobile zakonsku osnovu a procedure bitno pojednostavljene. U 2023. godini podneseno je skoro 14.000 zahtjeva za sticanje njemačkog državljanstva po ovom osnovu, a 2022. skoro 11.400, pri čemu daleko najveći broj zahtjeva stiže iz Izraela, a potom, sa znatnim razmakom, i iz Sjedinjenih Američkih Država.

ARD/jr

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније