Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić (agencije)  [ DW ]

24. 05. 2024. 21:14

Čitaj mi:

EU kaznila proizvođača Milke - skoro 338 miliona eura

Neki od proizvoda čija je cena u nekim evropskim zemljama bila manipulisana

Jedan od najpoznatijih proizvođača čokolade na svijetu dobio je visoku kaznu od Evropske komisije. Antimonopolske vlasti izrekle su kaznu od 337,5 miliona eura američkom prehrambenom gigantu Mondeliz zbog nezakonitog ograničavanja konkurencije u trgovini čokoladom, keksom, krekerima, žvakama, krem sirom i kafom. Prema navodima Komisije, kompanija je ometala prekograničnu trgovinu svojih proizvoda i time obezbijedila previsoke cijene za svoje brendove.

Mondeliz proizvodi niz dobro poznatih brenodva uključujući Milka čokoladu, Toblerone, Daim, keks Oreo, Mikado, Tuc, žvake Mentos, Trident, krem sir Filadelfija… Mondeliz (ranije Kraft) je do 2015. posjedovao brendove kafe JAG, Jacobs i Velours Noir. Sjedište firme koja zapošljava oko 80 000 ljudi i godišnje proda slatkiša za više od 33 milijarde eura, nalazi se u Čikagu, u SAD.

Do 2015. Mendeliz je bio vlasnik brenda Jakobs kafe.

Proizvođač Milke je navodno držao visoke cijene na štetu potrošača

Optužba vlasti EU za zaštitu konkurencije je da je kompanija spriječila svoje trgovinske partnere da jeftino kupuju Mondeliz proizvode u jednoj zemlji EU i ponovo ih prodaju u drugoj zemlji.

U jednom slučaju Mondeliz je povukao čokoladice Cote D'Or iz Holandiji kako bi spriječio trgovce da ih preprodaju u Belgiji gdje su bile skuplje. U drugom slučaju spriječio je veletrgovca da kupi čokoladu u Njemačkoj gdje je bila jeftinija. Time kompanija sa sjedištem u SAD htjela da spriječi preprodaju čokolada u Austriji, Belgiji, Bugarskoj i Rumuniji, jer su ti njeni proizovdi u Njemačkoj jeftiniji.

„Mondeliz je to uradio da zadrži visoke cijene svojih proizvoda na štetu potrošača", rekla je komesarka EU za konkurenciju Margrete Vestager.

Margrete Vestager

Vestager je naglasila da je takozvano paralelno trgovanje posebno važno u vremenima visoke inflacije kako bi se za potrošače smanjile cijene na evropskom tržištu. Ona je rekla da se razlike u cijeni čokolade između zemalja članica kreću između 10 i 40 odsto, a „ponekad i više”.

Najviša kazna koju je Komisija EU ikada izrekla prehrambenoj kompaniji

Komisija EU je istragu pokrenula 2019. a u januaru 2021. otvorila zvaničan postupak. Vlasti EU su sada objavile da je Mondeliz sklopio 22 ileglana sporazuma u više zemalja EU u periodu od 2004. do 2020. Na primjer, jedan sporazum je zahtijevao od kupaca Mondeliza da naplaćuju više cijene za izvoz nego za domaću prodaju.

Toblerone čokolada

Mondeliz govori o „pojedinačnim slučajevima" i kaže da je novac za kaznu stavljen sa strane još prošle godine.

Zapravo, kazna je trebalo da bude još veća. No, pošto je Mondeliz sarađivao sa Evropskom komisijom i izričito priznao svoju odgovornost, kompaniji je odobreno oslobađanje od 15 odsto kazne, navodi nadzorni organ EU za konkurenciju.

Novčana kazna izrečena u četvrtak (23. maja) najviša je kazna koju je Komisija EU do sada izrekla prehrambenoj kompaniji i jedna je od deset najviših kazni uopšte.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније