Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Frederik Švaler  [ DW ]

21. 05. 2024. 12:28

Rizik od raka pluća: E-cigarete pod sumnjom

Još nije dokazana direktna veza e-cigareta i raka pluća

Oni koji su prestali da puše, a zatim počeli da koriste elektronske cigarete, imaju veću vjerovatnoću da obole od raka pluća od onih koji nijesu koristili elektronske cigarete, pokazala je studija sprovedena u Južnoj Koreji.

„Ovo je prva velika populaciona studija koja pokazuje povećan rizik od raka pluća kod korisnika e-cigareta nakon prestanka pušenja“, kaže Jeon Vuk Kim, šef studije u bolnici Bundang Nacionalnog univerziteta u Seulu.

Najveći rizik kod bivših pušača

Istraživači su ispitali medicinske kartone preko četiri miliona Korejaca koje pušile klasične cigarete. Provjeravali su podatke tokom devet godina, od 2012. do 2021. godine.

Istraživači su otkrili da je 53.354 osobe oboljelo od raka pluća, a 6.351 ih je u međuvremenu umrlo od posljedica.

Bivši pušači cigareta koji su prešli na e-cigarete imali su veći rizik od dijagnoze raka pluća i smrti od raka nego bivši pušači koji su sasvim prestali da uživaju nikotin.

„Naši rezultati pokazuju da, kada su u pitanju intervencije za odvikavanje od pušenja kako bi se smanjio rizik od raka pluća, u obzir mora biti uzeta i potencijalna šteta korišćenja e-cigareta kao alternative pušenju“, ističe Kim.

Da li su e-cigarete manje štetne od pravih?

E-cigarete zagrijavaju tečnost koja postaje para koja se udiše. One ponekad sadrže duvan, koji je glavni štetni dio cigareta i koji uzrokuje rak.

Međutim, e-cigarete sadrže i druge potencijalno štetne hemikalije, iako na nižim nivoima od duvanskih cigareta.

„Opasne hemikalije koje se nalaze u takozvanim vejping-proizvodima koji mogu oštetiti pluća uključuju akrolein, formaldehid, diacetil i ultrasitne čestice koje se mogu duboko udahnuti. Proizvodi za vejping mogu uključivati i teške metale kao što je olovo“, ističe Ešli Merijanos, vanredna profesorka na Univerzitetu Sinsinati u SAD.

Mnogi zdravstveni radnici i organizacije vjeruju da su e-cigarete mnogo sigurnije od pušenja duvana. Vejping se takođe preporučuje kao sredstvo za prestanak pušenja konvencionalnih cigareta.

Stručnjaci kažu da su e-cigarete sigurne u kratkom i srednjem vremenskom roku, ali je malo vjerovatno da su bez rizika na duže vrijeme.

Merijanos kaže da u vejpingu postoje mnoge nepoznanice, posebno one koje se tiču dugoročnih efekata na ljudsko zdravlje.

„Aktuelni rezultati sugerišu da e-cigarete mogu biti povezane s uzrokovanjem problema pluća, uključujući i astmu. Pored toga, ograničene studije koje imamo pokazuju da je posredno izlaganje aerosolima povezano s respiratornim simptomima i bolestima“, rekla je Merijanos za DW.

Da li e-cigarete uzrokuju rak?

Tečnosti za e-cigarete mogu sadržati vrlo niske koncentracije brojnih hemikalija za koje se zna da uzrokuju rak. Oni koji intenzivno koriste takve proizvode mogu udahnuti ove hemikalije svakodnevno i tokom dugog niza godina.

No, postoje li dokazi da vejping direktno uzrokuje rak? Ne baš – trenutno je nepoznato kolika je izloženost sastojcima u tim proizvodima dovoljna da izazove rak.

S jedne strane, studije pokazuju da korišćenje kraće od dvije godine nije povezano s porastom broja dijagnoza raka.

Ali ova najnovija studija iz Južne Koreje jedna je od nekoliko aktuelnih studija koje pokazuju da e-cigarete mogu povećati rizik od razvoja raka kasnije u životu, barem za ljude koji su prije pušili klasične cigarete.

Jedna studija objavljena u martu pokazala je da korisnici vejp-proizvoda i pušači cigareta imaju slične promjene u DNK ćelijama u ustima.

Takve promjene su na drugim mjestima povezane s budućim razvojem karcinoma pluća kod pušača, ali ne dokazuju da će se kod korisnika e-cigareta nužno razviti rak.

Merijanos kaže da istraživačima nedostaju definitivan skup dokaza za donošenje zaključaka o dugoročnim zdravstvenim efektima vejpinga, uključujući ishode raka.

Naučnici takođe nemaju konkretne dokaze o tome da li je i koliko vejping štetniji za neke grupe ljudi, na primjer za trudnice ili djecu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније