Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Anđelko Šubić  [ DW ]

15. 04. 2024. 11:53

Kako je zabranjen „Palestinski kongres“ u Berlinu

Policija je zabranila kongres posle nastupa spornog govornika

„Palestinski kongres“ je trebalo da traje tri dana i organizatori su ga najavili nadležnim službama već odavno, ali sve do dana početka prošlog petka (12. april) se držalo u tajnosti gdje će biti održan.

Naziv kongresa je bio „Optužujemo“ – aluzija na otvoreno pismo koje je Emil Zola 1898. napisao zbog skandala u namještenoj optužbi protiv francuskog oficira jevrejske vjere Alfreda Drajfusa.

U ovom slučaju, učesnici optužuju svjetsku javnost što nijemo posmatra sudbinu Palestinaca i podržava Izrael – uključujući njemački izvoz oružja u tu zemlju.

Organizatori su bili propalestinska udruženja, među njima i upitno udruženje „Glas Jevreja za pravedan mir na Bliskom istoku“ koja je do sad primijećena ne samo izjavama protiv Izraela, nego i po antisemitskim ispadima.

Kad je konačno objavljeno kako će kongres biti održan u Berlin-Tempelhofu, spremna je bila i policija sa oko 900 pripadnika, a organizatori su upozoreni da se neće trpjeti nikakvi izgredi, antisemitističke parole i optužbe protiv Izraela za navodni genocid kako se već čulo od nekih propalestinskih organizacija.

Odlučan postupak policije

Kongres je počeo popodne i već je trajao dva sata kad se učesnicima kongresa preko videa obratila „osoba kojoj je u Njemačkoj zabranjen javni nastup“ – kako je kasnije objavila berlinska policija.

Policajci su brzo reagovali, prekinuli su video-vezu, objavili da se skup prekida i tog i sledeća dva dana, a oko 250 učesnika pozvano je da napusti dvoranu.

Zvanični izvori nijesu naveli o kojoj je to „zabranjenoj“ osobi riječ, ali njemački mediji objavljuju kako je to Salman Abu Sita, 80-godišnji palestinski aktivista i naučnik koji je i lično doživio Nakbu – „katastrofu“ kako to zovu Palestinci. Tako zovu protjerivanje Palestinaca tokom rata 1948. godine, kada se uspostavljao Izrael.

Abu Sita je objavio preko 400 radova na temu prava Palestinaca da se vrate na svoja imanja, bio je i član Palestinskog nacionalnog vijeća.

Sve to zapravo ne bi bio razlog zabrane javnog nastupa u Njemačkoj da prošlog oktobra, kad je počeo napad Hamasa na Izrael, Abu Sita nije izjavio da bi, da je mlađi, i sam učestvovao u napadu.

Ubrzo se javio i bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis, tvrdeći da su i njemu Njemci zabranili ne samo da otputuje u Njemačku, već su mu zabranili svaki nastup – uključujući i onlajn-učešće na kongresu.

Zloupotreba slobode u Njemačkoj

Nakon intervencije policije je i njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer pohvalila je postupak službenika: „Ispravno je i neophodno što je policija Berlina strogo intervenisala kod takozvanog Palestinskog kongresa'. Nećemo trpjeti nikakvu islamističku propagandu i nikakvu mržnju protiv Jevreja“, napisala je na društvenim mrežama.

I Štefan Veh iz berlinskog sindikata policije u tome vidi „jasnu poruku onima koji zloupotrebljavaju našu demokratiju ili sumnjaju u sposobnost policije glavnog grada“, kaže u saopštenju. „Ko želi da koristi naše demokratske kapacitete, taj mora da se drži pravila i zakona.“

A pravila i zakoni su bili na ispitu i u subotu: organizatori kongresa su zbog raspuštanja manifestacije organizovali proteste na kojima se okupilo oko dvije hiljade ljudi.

I tu je protest pred „Crvenom vijećnicom“ u centru Berlina počeo mirno i tek skandiranjem, ali to nije tako ostalo. Šetnja je krenula kroz čuvenu berlinsku aveniju Unter den Linden i na začelju povorke je došlo do sukoba sa policijom. Tri demonstranta su uhapšena, a u pripremi su bile policijske snage i širom grada.

Protivzakonita zabrana?

No ni tu nije kraj: organizatori „Palestinskog kongresa“ u Berlinu namjeravaju da preduzmu pravne korake protiv policije koja je, po njihovom mišljenju, „protivzakonito“ i „neprimjereno“ raspustila tu manifestaciju.

Njihova pravnica, Nadija Samur, tvrdi da su bile moguće i bitno blaže mjere, a „svaki pokušaj zaštite ovog okupljanja je torpedirala policija“.

Tvrdi da se na kongresu nijesu čule „nikakve kažnjive izjave“ – što je priznala i policija, a njihova pravnica takođe tvrdi da organizatorima „nije bilo poznata zabrana javnog nastupa“ za Salmana Abu Situ i kako im je to saopšteno tek uoči početka kongresa.

No očito su i organizatori slutili da će s tim govornikom biti problema: on živi u Velikoj Britaniji i zapravo je trebalo da dođe u Berlin na ovaj kongres, ali umjesto toga je radije priređena video-veza.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније