Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Juhana Najdi  [ DW ]

15. 04. 2024. 08:03

Iran između junačenja i straha od izraelskog odgovora

Prizor iz gradskog prevoza u Teheranu (nedelja, 14. april)

Stručnjaci za Bliski istok zabrinuti su kako bi Izrael mogao da odgovori Iranu na masovni napad iz vazduha tokom vikenda. Bojazan je da bi dvije države mogle da uđu u opasni krug napada i odmazde.

General Hosein Salami, komandant moćne iranske Revolucionarne garde, rekao je na iranskoj državnoj televiziji da je Teheran ušao u „novu jednačinu“ u kojoj će izraelski napadi na iranske „interese, imovinu, zvaničnike ili građane dobiti odgovor sa sopstvene teritorije“.

Načelnik generalštaba Hosein Bageri najavio je da će odgovor Irana biti „mnogo jači“ ako Izrael pokrene svoju akciju.

Mural na Palestinskom trgu u Teheranu je preko noći začinjen natpisom „Sledeći udarac biće snažniji“, napisanim na persijskom i hebrejskom.

„Antiizraelska osjećanja su DNK Irana“

Hamed Mohamadi, iranski novinar iz Berlina, kaže za DW da se Iran oslanja na vojna sredstva kako bi demonstrirao snagu poslije napada u Damasku u kojem je ubijeno sedam iranskih zvaničnika.

„Antiizraelska osjećanja su DNK Islamske Republike. Takvim pristupom, nivo konflikta u regionu ekstremno je skočio“, navodi Mohamadi. „Poslednja eskalacija je ulazak u novu fazu, i praktično daje Izraelu zeleno svijetlo da preduzme agresivnije akcije čak i na iranskoj teritoriji.“

Izraelska protivvazdušna odbrana reaguje na projektile iz Irana

No, među stanovništvom u Iranu čini se da su mnogi zabrinuti zbog mogućih izraelskih udara na iranske gradove.

Tokom nedjelje je redakcija DW na persijskom jeziku zabilježila brojne objave na društvenim mrežama koje prikazuju duge redove na benzinskim pumpama iz straha od skoka cijena.

Gužve su bile u supermarketima, a grabile su se osnovne namirnice poput pirinča i hleba. Iranska valuta rijal brzo je pala rekordno nisko u odnosu na američki dolar.

Mnogi Iranci osjećaju neizvesnost

Soruš Mozafar Mogadam, pisac i analitičar koji je morao da napusti Iran poslije talasa protesta protiv vlasti 2022. godine, kaže da je bio u kontaktu sa mnogim ljudima iz domovine tokom nedjelje.

Za DW kaže da se mnogi osjećaju zbunjeno i uplašeno. „Glavne teme su posljedice mogućeg izraelskog vojnog napada na Iran, pesimizam u pogledu budućnosti i nesigurnost.“

„Jedan mladić sa kojim sam pričao rekao je da ne vidi perspektivu jer vjeruje da većina u Iranu ne može da utiče na agresivno ponašanje vlasti“; zaključuje on.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније