Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nemanja Rujević (priredio na osnovu pisanja štampe na nemačkom)  [ DW ]

14. 04. 2024. 12:17

Iran i Izrael: Na korak od noćne more

Podrška napadu na Izrael u Teheranu

„Još nikada veliki rat Izraela i Irana nije bio tako blizu“, ocjenjuje u komentaru njemački nedjeljnik Cajt.

Na svom portalu navodi da se takav rat smatra „noćnom morom“ Bliskog istoka. Iranski napad predstavlja opasnu eskalaciju, ali istovremeno poboljšava diplomatsku poziciju Izraela, ugroženu odmazdom nad Palestincima, ocjenjuje Cajt.

„Prekršen je tabu“, ocjenjuje Zidojče cajtung, podrazumijevajući pod tim da je Iran prvi put direktno sa svoje teritorije udario na Izrael.

Ishod otvorenim ostavlja komentator berlinskog Tagesšpigela: „Rat u sjenci dva arhineprijatelja ušao je u novu, ekstremno kritičnu fazu. Kuda ona vodi – u najgorem slučaju u dug vojni sukob – teško je reći par sati nakon udara iranske Revolucionarne garde.“

Jedno od pitanja je kako će Izrael odgovoriti. „Da li je iranski napad po svom obimu bio tako postavljen da šteta bude relativno mala? Dakle da je Iran uz 'čuvanje obraza' i po principu međusobnog odvraćanja, udara i kontraudara, reagovao na ubijanje čuvara Revolucije u Damasku?“

„Da li je time zadovoljena odmazda? Tako barem govore iranski zvaničnici. Ili će doći još nešto više? Da li Bliski istok prijeti da padne u haos i rat?“, pita se Tagesšpigel.

Rajniše post bilježi da se požar na Bliskom istoku osjeća u vazduhu. „U posljednje vrijeme se često govorilo da bi izraelski rat u Gazi mogao da se proširi kao divlji požar. Nakon iranskog napada sa stotinama raketa i dronova je region vrlo, vrlo blizu ovoj divovskoj katastrofi.“

Ljevičarski nedjeljnik Frajtag bilježi da je Iran, slijedeći doktrinu i riječ ajatolaha Alija Hameneija, „morao“ da reaguje nekako na napad u Damasku, predstavljajući to kao zakasnjelu samoodbranu.

„Strateška vrijednost iranskog napada na Izrael je ograničena, ali simbolična vrijednost nije. U ovome zaostrašavanju ogorčenog konflikta koje je bez presedana, Ali Hamenei rizikuje više nego Benjamin Netanjahu“, navodi se u komentaru.

Austrijski list Standard ocjenjuje da „relativno mala šteta (od napada) daje mogućnost Izraelu da na kontrolisan način završi razmjenu udaraca“.

„Prema izjavama iz Teherana, to je i namjera iranskog režima. I to je želja koju saopštavaju vlasti u Vašingtonu i drugi saveznici Izraela. Tek rijetke radikalne snage u regionu imaju interesa za divlji ratni požar, o kojem se mnogo govori. Ali, ta opcija još nije isključena“, dodaje bečki list.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније