Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

03. 03. 2024. 12:15

Policija „zatvorila“ Crimemarket, njemački Amazon za kriminal

Onlajn kriminal

Sa više od 100 pretresa, njemački istražni organi uspješno su izveli akciju protiv najveće kriminalne internet platforme na njemačkom govornom području. Prilikom racije na "Crimemarktu" uhapšeno je ukupno šest osoba, uključujući glavnog osumnjičenog, 23-godišnjeg muškarca iz Koršenbroiha, koji se nalazi nedaleko od Diseldorfa. Protiv njega se vodi istraga zbog pranja novca i kompjuterske prevare. Server ove kriminalne organizacije zaplijenjen je na Islandu.

Težište racije bilo je u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje je pretreseno ukupno 36 objekata. U njima su zaplijenjeni brojni dokazi, poput mobilnih telefona i IT-uređaja, kao i droge te 600.000 evra u gotovini i pokretnim vrijednostima.

Više od 180.000 registrovanih korisnika

Platforma je, kako su objasnili istražni organi, bila aktivna na regularnom internetu, a ne na Darknetu i bila je dostupna svima.

Prema tome, mnogi maloljetnici su bili korisnici te platforme, rekla je Miriam Brauns, iz policije u Diseldorfu. Zastrašujuće je, kako je pojasnila, koliko je bilo lako na internetu vršiti kriminalne radnje i to na svima dostupnim stranicama.

Na toj platformi bilo je registrovano više od 180.000 korisnika. Na njoj su bile nuđene kriminalne usluge, ali i detaljna uputstva za teška krvična djela, kao i droge.

Fotografija kao simbol policijske akcije protiv kriminala

Nakon uspješne policijske akcije, došlo je do značajnih promjena na toj sceni. Svi podaci koji su se nalazili na platformi su u rukama policije. Administratori, moderatori i korisnici „Crimemarketa” sada moraju računati sa krivičnim mjerama.

"Korisnici od danas moraju očekivati da će im se policija ubrzo obratiti", rekla je Brauns.

"Danas je 'Crimemarket' zatvoren", rekao je u svom obraćanju javnosti ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl (CDU). Time je policiji pošlo za rukom da zada veliki udarac protiv vrhunskih kibernetičkih kriminalaca. "Dakle, nismo imali posla s malim online trgovcem iz komšiluka, već s njemačkim Amazonom za kibernetički kriminal", rekao je Herbert Rojl.

fš/ARD

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније