Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

02. 03. 2024. 15:51

Da li je Rusija prisluškivala Bundesver?

Jurofajter - sa dva Taurusa (zeleno)

Ruski propagandni kanali su u petak popodne emitovali snimak razgovora za koji se navodi da je od 19. februara. Mnogo toga ukazuje na to da je snimak autentičan, prenosi njemački mediji - mada Bundesver to još nije zvanično potvrdio.

„Savezna kancelarija za vojnu kontraobavještajnu službu (BAMAD) pokrenula je sve neophodne mjere", rekla je portparolka njemačkog ministarstva odbrane agenciji dpa.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, objavila je u petak audio snimak približno 30-minutnog razgovora, koji je najvjerovatije presretnut. Na snimku se čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete Taurus. Simonjan nije rekla kako je došla do tog snimka.

Slučaj je veoma briznatan: ruski mediji su prenijeli ovaj snimak na kojem se čuje i diskusija o pitanju - da li su njemačke krstarće rakete tehnički sposobne da unište most koji je podigla Rusija ka poluostrvu Krim.

Insajderi Bundesvera smatraju da je snimak autentičan

Kancelar Olaf Šolc je početkom sedmice iznio detaljne razloge za svoje odbijanje isporuke njemačkih krstarećih raketa „Taurus": njihova potreba u Ukrajini zahtijevala bi učešće njemačkih vojnika kada se radi programiranju ciljeva odnosno meta, rekao je on. Šolc se plaši da bi Njemačka tako mogla biti indirektno uvučena u rat u Ukrajini.

Olaf Šolc

„Pošto niko zaista ne zna zašto kancelar ovo blokira, prirodno se pojavljuju najbizarnije glasine", citira ZDF inspektora vazduhoplovstva generala Inga Gerharca, koji se očigledno čuje na snimku. On je tom prilikom izrazio svoju frustraciju što mora da ispravlja ono što smatra pogrešnim informacijama o njemačkim krstarećim raketama.

Ono što je takođe eksplozivno je to što se na objavljenom snimku očigledno navodi da Britanci u Ukrajini imaju „svoje ljude na licu mjesta" u vezi sa upotrebom njihovih krstarećih raketa Storm-Shadow.

Upravo su u Velikoj Britaniji bili ljuti zbog te Šolcove izjave, koju su neki protumačili kao indiskreciju:

„Ono što Britanci i Francuzi rade u smislu postavljanja meta Njemačka ne može da radi". rekao je njemački kancelar. Ostavio je otvorenim šta je tačno time htio da kaže.

Tu rečenicu su, međutim, neki shvatili kao naznaku da Francuzi i Britanci imaju svoje ljude koji upravljaju krstarećim raketama Storm-Shadow i Scalp, koje su isporučili Ukrajini. Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka je to odmah demantovao.

Insajderi Bundesvera rekli su ZDF-u da vjeruju da je snimak autentičan, ali još ne mogu da ga verifikuju.

Reakcije njemačkih političara

Sve ovo je izazivalo zabrinutost među njemačkim poslanicima. „Ako se ova priča pokaže kao tačna, to je onda veoma problematičan proces", rekao je predsjednik odbora za parlamentarnu kontrolu Bundestaga Konstantin fon Noc novinarima „Redakcijske mreže Njemačka".

„Postavlja se pitanje da li se radi o jednom slučaju ili „o strukturalnom bezbjednosnom problemu" dodao je političar Zelenih. „Očekujem da pozadina svega budu odmah razjašnjena.

„Sigurno su prisluškivani i drugi razgovori i možda će ih pusiti kasnije, kad to bude odgovaralo Rusiji", upozorio je odbrambeni političar CDU Roderih Kizeveter na ZDF-u. Treba poći od toga „da je Rusija u ovom trenutku pustila u javnost ovaj razgovor sa određenom namjerom. To može biti samo da se spriječi isporuka 'Taurusa' iz Njemačke."

Rusija traži odgovore od njemačke vlade

Marija Zaharova

Reagujući na izvještaje i sadržaj sa snimka, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo je objašnjenje od njemačke vlade.

„Pokušaji da se izbjegnu odgovori će se smatrati priznanjem krivice", napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, na svom Telegram kanalu.

dr(dpa,rnd,bild)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније